Новини от област Стара Загора и България

Международна автомобилна компания проучва възможността да инвестира в България

638 09/02/2021 09:05 Икономика Бизнес
Международна автомобилна компания проучва възможността да инвестира в България
Divident.€U Divident.€U

Има запитване от голяма международна компания за инвестиция в сектор автомобилна индустрия в България, съобщи по btv министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той уточни, че на този етап не може да се каже коя е компанията, нито от коя част на света e тя, тъй като проучванията стават чрез международен консултант. „Започвайки преговорите, международните консултантски компании не разкриват поне в рамките на 5-6 месеца кой е инвеститора. Очакваме работата по проучването да стартира по-детайлно. Тя ще продължи месеци наред“, уточни Борисов.

Министърът на икономиката каза, че България се позиционира много сериозно на картата на държавите, които имат потенциал за развитие на автомобилната индустрия. У нас оперират над 270 компании, които произвеждат компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. Страната ни се превръща и в предпочитана дестинация за установяването на компании или откриването на аутсорсинг центрове на водещи фирми в областта на високите технологии. Секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) също е сред основните, които допринасят със своя растеж за динамиката на брутната добавена стойност в икономиката.

По справка на Министерство на икономиката, България постига високо ниво на нови инвестиции, както чуждестранни, така и вътрешни, въпреки международната криза през последната година. Продължава да се регистрира постоянно нарастващ интерес от страна на потенциални инвеститори, като само за изминалата година сме сертифицирали по ЗНИ проекти за над 1 млрд. лв.
Борисов изтъкна, че последните проучвания на работодателски и партньорски бизнес организации показват, че 95 на сто от чуждите компании, които вече са направили инвестиции в България, са готови да ги разширят. „Пандемията предизвиква известно забавяне на инвестиционните процеси в международен план, но в България се запазва положителната тенденция на интерес към възможностите за инвестиране”, каза той.

Борисов допълни, че страната ни е в челните места в Европейския съюз по макроикономическа и финансова стабилност, изхождайки от показателя държавен дълг, съотнесен към БВП.
България е на първо място по кредитен рейтинг на Балканите. „Едни от най-важните фактори за привлекателност са запазване на най-ниските в ЕС данъчни ставки и оперативни разходи, а добрата квалификация на персонала се оценява високо от чуждестранните инвеститори. Всичко това очертава страната като перспективна дестинация за близко планиране, целяща преместване на бизнеса за компании, търсещи съкращаване на веригите за доставка. Приемането ни през 2020 г. в ERM II е още едно доказателство, че ще останем на картата на инвестиционните процеси, допълни министърът.

Коментари към новината

Още новини от Икономика