Новини от област Стара Загора и България

Георги Гьоков ще води старозагорската листа с кандидат-депутати от „БСП за България“

Георги Гьоков ще води старозагорската листа с кандидат-депутати от  БСП за България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На заседание на Изпълнителното бюро на БСП беше определен списъка с водачи на листите на партията. Сред избраниците на ръководството на левицата са икономисти, финансисти, юристи, лекари, както и други професии, съобщиха от пресцентъра на БСП.

За водач на листата за Старозагорски избирателен район е избран настоящият депутат Георги Гьоков. Освен него, на проведената общинска конференция на БСП в Стара Загора, за водачи на листата бяха номинирани и Корнелия Нинова, проф. Бойчо Биволарски, проф. Румен Гечев, Таско Ерменков, Драгомир Стойнев и Иван Кръстев.

Изпълнителното бюро на БСП ще предложи списъка с водачи за утвърждаване от Националния съвет на партията.

Ето какво каза за „Дивидент Медиа“ Георги Гьоков за целите, които ще преследва като водач на листата на старозагорските социалисти в предизборната надпревара:

Георги Гьоков: Основната ми задача е запазване на работата на комплекса Марица изток за максимално дълъг срок

- Господин Гьоков, как приемате решението на Изпълнителното бюро да оглавите листата на БСП?

- На първо място приемам това решение с отговорност заради доверието, но и като оценка за досегашната ми работа като народен представител и не на последно място като внимание, оказано конкретно към нашата Старозагорска област. Аз съм местен човек и в този смисъл отчитам  избора ми и като едно признание към регион Стара Загора.

- Коя е основната задача, която си поставяте като водач на листата  в предстоящите парламентарни избори?

- Кампанията ни на предстоящите избори ще бъде силна и позитивна. Поставили сме си много задачи. В национален план основната ни задача като партия е битката с бедността и неравенството, защото това е най-големия проблем на българина. На второ място в национален план се оформя проблема с демографската катастрофа.

 За Старозагорски регион основният ни приоритет е комплекса „Марица-изток“. Основната ми задача е свързана с извоюване на възможно най-дълъг срок на работа на въглищния комплекс и топлоцентралите. Държави като Чехия, Германия, Полша извоюваха срок до 2050 г., трябваше това да се случи и у нас. Смятам, че България може да договори дори още по-добри условия за енергетиката си от тези, които са договорили посочените страни.

На следващо място от първостепенна важност е използването на парите от „Зелената сделка“ за подсигуряване на най-доброто бъдеще за нашия регион.  Като преди това защитим неговата работа поне до 2050 година.

 - До тук какво постигна парламентът в тази посока?

- Бих казал, че този парламент няма почти нищо постигнато в посока удължаване работата на комплекса. Под натиска на БСП гласувахме възможността да се подпомага ТЕЦ „Марица Изток 2“ от държавата, за което ни грози и санкция от ЕС, разбира се.

 - Кога ще станат ясни и останалите кандидати за народни представители на БСП?

- Останалите кандидати за народни представители ще станат ясни след заседанието на Областния партиен съвет, който трябваше да мине до 8 февруари. По всяка вероятност обаче от Националния съвет ще удължат срока  с 1 седмица.  Може би до 15 февруари ще станат ясни подредените листи от областните съвети на партията. Следва утвърждаване на листите от Националния съвет и регистрацията им.

- На какъв принцип се издигат кандидатите за народни представители в БСП?

- Имаме критерии, приети от Националния съвет на БСП. Кандидатите се издигат на базата на работата си, на постигнатото, на завоювания авторитет. Номинациите тръгват от основните партийни организации, минават през конференциите, където се отсяват кандидатурите и се изпращат в областните съвети, където се подреждат, като се спазват критериите на Националния съвет.

- Как ще протече  предизборната ви кампания предвид пандемията?

- Аз бих държал повече на срещите с хората по места, тъй като този контакт за мен е незаменим. Беше предложено това при последните промени в Закона за мерките - да може да се води политическа агитация в зали с 30% от капацитета, но това предложение не беше прието. Не ни остава нищо друго освен да водим кампанията си както ни позволява закона, тоест условно казано онлайн и чрез послания в социалните мрежи.

- Какви са очакванията Ви за изборите в Мъглиж?

-Поставили сме си за цел да спечелим изборите там. Кандидатът ни е млад, местен човек, жена. Има всички предпоставки да спечелим.  

- Колко депутати си поставяте за цел да вкарате в НС?

-27-ми Старозагорски избирателен район е с 11 мандата. Като гледам резултатите, които показахме на миналите избори и това, че БСП е във възход, смятам, че ще спечелим 5 мандата. Аз ще бъда доволен да вкараме с 1 повече народен представител от основния ни опонент в парламентарните избори.  

Коментари към новината

Още новини от Политика