Новини от област Стара Загора и България

БСП - Казанлък настоява да спре обществената поръчка за пътни и улични ремонти

746 03/02/2021 15:00 Общество България
БСП - Казанлък настоява да спре обществената поръчка за пътни и улични ремонти
Divident.€U Divident.€U

Община Казанлък определи твърденията на социалистите като манипулативни внушения

БСП – Казанлък призова кметът на общината, Галина Стоянова, „незабавно да спре скандална обществена поръчка за 8 млн. лв за изпълнение на строителни и монтажни работи, изразяващи се в ново строителство, изграждане, основен ремонт, реконструкция, текущ ремонт, полагане на хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация на улици в община Казанлък и общинската пътна мрежа”.

Казанлъшките социалисти считат, че така обявената поръчка ще бъде възложена на избрана от ГЕРБ фирма без одобрение на гражданите на общината и без да са гласувани бюджети и инвестиционни програми.

„В година на световна пандемия и икономическа несигурност, тогава когато следва да се внимава с разходването на общинските средства, ГЕРБ с лека ръка предрешава за какво ще се харчат парите на казанлъчани. Случайно или не, обявената обществена поръчка се случва 3 месеца преди парламентарните избори“, пишат в позицията си от левицата и допълват: „Дали пък асфалтирането за 8 милиона няма да донесе обещана политическа подкрепа за определена партия!? И няма ли скандалната поръчка да постави на риск общинския бюджет през следващите години!? Настояваме обществена поръчка да бъде незабавно спряна!“.

В официален отговор Община Казанлък определи твърденията на социалистите като „манипулативни внушения“.
Община Казанлък всяка година предвижда в бюджета си средства за изпълнението на строителни и монтажни дейности в Инвестиционната програма, които като публичен възложител, трябва да разходва по реда на Закона за обществени поръчки. Поради тази причина не за първи път Общината обявява такава процедура – тя се изисква от ЗОП. И тъй като през настоящата 2021 година изтича договорът с фирмата - изпълнител, е задължително обявяването на обществена поръчка за избор на такъв. Непровеждането на обществена поръка по ЗОП, освен че е нарушение на Закона, е и предпоставка за корупционни практики.

„Разпространеното в публичното пространство настояване от страна на Изпълнителното бюро на БСП – Казанлък незабавно да се спре провеждането на обществена поръчка, недвусмислено поражда въпроса къде бяха общинските съветници от БСП, когато кметът ги покани на предварително обсъждане на проекта на бюджета за 2021 г., за да разберат защо се обявява процедурата, ако не са знаели, се казва още в отговора на Община Казанлък. Въпросната обществена поръчка е достъпна за всички потенциални участници, а информация за нея може да получи всеки един гражданин", контрират от кметството на Казанлък.

Коментари към новината

Още новини от Общество