Новини от област Стара Загора и България

Университетската ветеринарна болница в Стара Загора отваря врати през март

Университетската ветеринарна болница в Стара Загора отваря врати през март
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Първата по рода си в страната ветеринарна университетска болница ще отвори врати през март. Тракийският университет е обявил конкурс за 10 лекари ординатори, съобщи доц. Добри Ярков, ректор на университета. Закупена и нова техника, както и първата от трите линейки, с които ще разполага ветеринарната болница. Подготвяме правилника за устройството и дейността на лечебното заведение, който ще бъде приет на академичен съвет до края на февруари, допълни ректорът. Той напомни, че единствената по рода си болница у нас и на Балканите ще работи без прекъсване и почивен ден. Лекарите, които ще бъдат наети, ще поемат дежурствата в почивните дни. Ще се използва целия ресурс от преподаватели, с които разполага Ветеринарният факултет. Предстои наши лекари да отидат на специализация в университетите в Лайпциг, Хановер, Дисен, както и в клиника за коне в Германия, допълни доц. Ярков.

Закупихме част от необходимата апаратура. Ще разполагаме с лаборатории и цялостната необходима образна диагностика – от ехографа, рентгена до компютърния томограф. Университетската ветеринарна болница в Стара Загора ще има зъболекарски кабинети, спешна помощ. Ректорското ръководство обмисля и разширяване на паркинга с допълнителни места, тъй като има интерес от цялата страна.

Структура Ветеринарната болница включва клиника за дребни животни, клиника за продуктивни животни, клиника за коне. За продуктивните животни услугите ще бъдат мобилни. Клиниката за коне е единствената в България, в която  се правят уникални коремни и ортопедични операции. Тя ще бъде разширена, като към нея ще функционира и рехабилитационен център за коне в конната база. В рехабилитационния център ще се настаняват коне с проблеми с опорно-двигателния апарат, на които ще бъдат прилагани различни физиотерапевтични процедури. „Ще използваме изцяло клиниките на Ветеринарномедицинския факултет, като разбира се ще обогатим и разширим базата“, казва доц. Ярков.

Център за специализация Университетската ветеринарна болница става център за специализация и квалификация на ветеринарните лекари от цяла България. Болницата ще поема и случаи от страната, които не са могли да бъдат разрешени по места.
С предвидените три линейки ще има пълно покритие на фермите в България. Имаме вече договори с ферми, които сме поели да обслужваме – от Стара Загора до Свищов, допълни доц. Ярков.
„Всичко това правим с цел не само подобряване обслужването на клиентите, но и с учебна цел –да се повиши практическата подготовка на студентите, така че когато завършат да имат готовност веднага да започнат работа в практиката“, казва ректорът на Тракийския университет.

Коментари към новината

Още новини от Образование