Новини от област Стара Загора и България

43% от българите не биха се ваксинирали, сочи проучване

297 02/02/2021 12:25 Общество България
43% от българите не биха се ваксинирали, сочи проучване
Divident.€U Divident.€U

43% от българите посочват, че не биха се ваксинирали срещу COVID -19 и едва 28% от пълнолетните отговарят, че са готови да се ваксинират. 29% от анкетираните не знаят или не са решили все още дали да се ваксинират.
Цифрите са от последното проучване на „Тренд“ за нагласите на българите по отношение на ваксинирането. Спрямо образователния статус, проучването отчита, че сред хората с висше образование е по-голям делът на деклариращите, че желаят да се ваксинират.
Сред основните причини българите да не искат да се ваксинират са на първо място липсата на сигурност , че ваксината е безопасна. Тази причина посочват 22%, както и опасенията от странични ефекти, които имат 12 % от анкетираните. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация също се явява като причина да не се ваксинират 9% от запитаните.

42% от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу Ковид-19, навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение.
Всеки пети или 22% одобрява идеята, хората, които нямат ваксина да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) обаче не одобряват тази идея.

Това, че зад разработката на ваксините стоят най-големите фармацевтични компании в света, поражда доверие към ваксината едва при 36% от анкетираните, посочва проучването. 38% е делът на тези, които заявяват, че за тях имената на фармацевтичните компании не пораждат доверие.

Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин. Отново по-голям дял отчитаме сред скептиците - за 51% това не създава повече доверие.
Медиите остават основният канал за информиране по отношение на ваксините срещу Ковид-19 (65%). Комуникацията с близки и познати (38%) също продължава да е начин за информиране на българите по темата, следвана от социалните мрежи (28%).
Лекарите/ личните лекари също са основен източник на информация за ваксините срещу Ковид-19 (27%). Всеки десети пък споделя, че не търси информация за ваксината.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество