Новини от област Стара Загора и България

Най-новото училище в Стара Загора носи името на проф. Минко Балкански

Най-новото училище в Стара Загора носи името на проф. Минко Балкански
Divident.€U Divident.€U

Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора вече носи името на проф. Минко Балкански. Това решиха на заседанието си днес общинските съветници. Предложението беше прието от местния парламент единодушно.

В гимназията до момента се обучават 52 ученици в две паралелки по специалности от професията „Приложно програмиране“ и „Системно програмиране“, като за новата учебна 2021 -2022 година са заложени още две нови паралелки.

Живеещият във Франция 93 – годишен физик има голям принос за развитието на българското образование и подпомагане на учебната система с компютри чрез много благотворителни компании в продължение на десетки години.
Проф. Минко Балкански е роден в село Оряховица, Старозагорско. Той е почетен гражданин на Стара Загора, избран е за д-р хонорис кауза на СУ „Свети Климент Охридски“, Американския университет , НБУ и старозагорския Тракийски университет. Завършил е Сорбоната , където едва 28-годишен става професор, а в последствие е преподавател и ръководител на лабораторията по физика на твърдото тяло в университета „Пиер и Мария Кюри“.

След десетилетия емиграция, проф. Минко Балкански се завръща в родината си, за да създаде в бащиния си дом Регионален център за извънкласно образование по математика, физика и информатика, през който преминават стотици ученици и преподаватели. Носител е на най-големия български орден „Стара планина“.

Коментари към новината

Още новини от Общество