Новини от област Стара Загора и България

Христо Маринов: Без голяма спортна зала Стара Загора губи Световното първенство по борба

Христо Маринов: Без голяма спортна зала Стара Загора губи Световното първенство по борба
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

"Дивидент Медиа" продължава да търси отговор от авторитетни личности и специалисти, културни институти, спортни клубове и федерации за това какви трябва да бъдат параметрите на бъдещата многофункционална зала „Арена“ в Стара Загора.

Според световния шампион, старозагорец и президент на Българската федерацията по борба, Христо Маринов, Стара Загора ще спечели само ако запази параметрите на досегашния проект за многофункционална спортна зала, защото ще може да поема престижни спортни събития на международно ниво. Самият той вече е кандидатствал пред Международната федерация по борба за провеждане на Световното първенство по борба в Стара Загора през 2024 година с надеждата, че дотогава новата спортна зала ще бъде готова.

- Господин Маринов, подали сте заявка в община Стара Загора и до Международната федерация по борба Стара Загора да бъде домакин на Световното първенство през 2024 г. Защо смятате, че града ни е подходящ за събитие от подобен мащаб?

- Действително подадохме кандидатура до Международната федерация по борба, като посочихме Стара Загора като домакин на Световното първенство за юноши до 23 години.  Дали ще спечелим кандидатурата, тепърва ще разберем.

Стара Загора е много хубав град, има голям потенциал и традиции в този спорт. Ако градът разполага с голяма многофункционална спортна зала, ще стане още по-привлекателен за туристи, за спортисти от цял свят. За подрастващите в града това е много важно - да гледат, да участват в такива спортни събития. Те имат възпитателен характер.

От провеждането на едно световно първенство ще спечели икономиката на целия град – ще се напълнят хотелите, заведенията, магазините, ще се посетят културни забележителности.  Стара Загора има всички дадености да привлече повече гости, туристи от цял свят.

- Какви са изискванията на Международната федерация по борба към залите, в които се провеждат подобни състезания?

- В  борбата има много високи изисквания за залите, за условията, в които се провеждат световните  първенства. В кандидатурата си подробно с колко места е залата, в която ще се провежда световното първенство, има ли съблекални, има ли тренировъчни зали с топли връзки и всякакви други детайли. Изискват се и добри хотели - петзвездни, четиризвездни и т.н.

- Ако залата е, например, с 3000 места, а не с 5000, ще можем ли да привличаме спортни събития по подобен мащаб?

- Когато се решава въпроса за параметрите на едно такова скъпо съоръжение,  трябва да се гледа с далечна перспектива не само за борбата, но и за всички спортове, за събитията, които биха се провеждали в нея. Тази зала ще бъде многофункционална и е важно да отговаря на колкото се може повече изисквания.

- Не разполага ли България вече с достатъчно спортни зали за провеждането на големи международни спортни събития?

- Нямаме достатъчно зали в България, за съжаление. „Арена Армеец“  в София е единствена по рода си. Има зала във Варна, но тя е много стара. Започнаха да строят в Бургас, но се забавиха там нещата. Смятам, че община Стара Загора може да печели от спортни събития. Дори само да се самоиздържа в началото е добре. Ако пък в залата се провеждат мащабни мероприятия, ще бъде на плюс не само спортната зала, но и цялата икономика на града. Когато влизат повече хора в града, това съживява икономиката. Не е маловажно и развитието на спортния дух, възпитанието на младите хора.

Клубът по борба в Стара Загора се представя добре, има медали от мъжките шампионати. Клубът в Стара Загора е сред водещите в страната, развива и трите стила, има добра подкрепа от кмета, което също е много важно.

Коментари към новината

Още новини от Строителство