Новини от област Стара Загора и България

Здравният министър не дава бившето АГ на Община Стара Загора

Здравният министър не дава бившето АГ на Община Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс, в който се помещаваше родилно отделение на УМБАЛ „Проф.д-р Ст.Киркович“ остава в активите на болницата и няма да бъде прехвърлен на Община Стара Загора. Така плановете на кмета на Стара Загора сградата да бъде прехвърлена от болницата на общината и след основен ремонт там да бъдат събрани основните Диагностично-консултативни центрове на Стара Загора засега няма как да се осъществят.

В разговори с бившия министър на здравеопазването Кирил Ананиев кметът на Стара Загора Живко Тодоров беше договорил освободената сграда, след преместването на АГ-отделението на един от етажите в държавната болница, да бъде прехвърлена на общината срещу натрупания данъчен дълг и част от двора на болницата, който е общински.

„Новият министър на здравеопазването, проф.д-р Костадин Ангелов, не е съгласен на това предложение. Той смята, че болницата може да използва тази сграда, за да покрива съответните си задължения“, обясни кметът Живко Тодоров.

Единственият начин, по който от здравното министерство биха могли да предоставят тази сграда на общината, е ако кметството реши да я купи. „Сградата е доста скъпа, така че не мисля че ще намерим такива пари. Оценката е нереална и прекалено висока – 5-6 милиона лева“, коментира кметът.

Живко Тодоров посочи още, че не е в полза на гражданите да наложи глоба на болницата заради опасното състояние, в което се намира в момента покрива на бившето АГ, тъй като парите реално ще излязат от джоба на данъкоплатците. До обезопасяването на покрива около сградата ще бъде поставена ограничителна лента.

Коментари към новината

Още новини от Общество