Новини от област Стара Загора и България

Откриха модерна база на Клиниката по нефрология и хемодиализа в Стара Загора

Откриха модерна база на Клиниката по нефрология и хемодиализа в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

С тържествен водосвет днес беше официално открита пребазираната Клиника по нефрология и хемодиализа към старозагорската УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“.
От Министерството на здравеопазването са осигурени капиталови средства в размер на 580 хиляди лева, а за легла и апаратура са осигурени още 23 хиляди лева. До три седмици на място ще бъдат доставени осем нови хемодиализни апарата, обясни изпълнителният директор на болницата проф. Йовчо Йовчев. Той припомни, че за първи път хемодиализа в Стара Загора е извършена през 1977 година.

"Днес сме тук, за да открием новото отделение по хемодиализа с 12 новооткрити поста. Изказвам благодарността си за усилията на проф. Йовчев и на господин Христов, за това че не спряха да търсят вариант пациентите, нуждаещи се от хемодиализа от Стара Загора и региона да получат съвременните грижи, които заслужават. Нещо повече, Министерстово на здравеопазването е осигурило средства за дооборудването с апаратура на Клиниката и е въпрос на време новите апарати да бъдат налични и доставени", заяви здравният министър.

Той подчерта, че под ръководството на изпълнителния директор проф. Йовчев през последните три години лечебното заведение е с положителен финансов резултат. „В рамките на няколко години, от лечебно заведение със сериозен финансов отрицателен резултат, благодарение на добро управление и грижа на проф. Йовчев, за трета поредна година успява да е с положителен финансов резултат, което коства изключителни усилия", категоричен е министър Ангелов.

В момента на хемодиализа са 32-ма пациенти.
На събитието присъстваха още зам.-председателят на НС Емил Христов, зам.-кметът Иванка Сотирова, директорът на РЗИ д-р Станимир Станков, началникът на РУО Татяна Димитрова и др.

Тест: Павлина ДУДЕВА

Коментари към новината

Още новини от Здраве