Новини от област Стара Загора и България

Нови 14 000 ваксини на Pfizer кацнаха в София, започва тестване на учителите

Нови 14 000 ваксини на Pfizer кацнаха в София, започва тестване на учителите
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Днес започва масово тестване на педагогическия персонал с бързи антигенни тестове

Тази сутрин на летище София кацна самолет с нова пратка на ваксини от Pfizer-BioNTech. Доставката е от 14 040 дози, които идват като компенсация на намалената доставка през миналата седмица. След още една седмица компенсацията ще бъде допълнена с още 2300 дози. През февруари ще дойдат още 83 000 дози, а през март още 104 000 дози, но може да бъдат и повече, съобщи при посрещането на пратката директорът на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. До края на седмицата България очаква и 3600 дози от ваксината на Moderna.

В края на тази седмица трябва да бъде оповестено и решението на Европейската агенция по лекарствата относно ваксината на Оксфорд. Така тя може да стане третата разрешена ваксина в Европейския съз. Очаква се и резултатите от клиничните изпитвания на четвърта ваксина - аденовирусната ваксина на Johonson & Johonson.

Старта на масовото ваксиниране в България зависи от това кога ще бъдат издадени разрешителните на новите ваксини и кога те ще започнат да ги доставят за България, посочи Богдан Кирилов. Очакванията му са след средата на март да започнат по-големи доставки на по-големи количества. Ако бъдат одобрени четирите посочени ваксини, до края на годината е възможно да бъдат ваксинирани около 2,2 милиона българи. Ако бъде разрешена и пета ваксина, цифрата може да достигне 2,5 милиона ваксини.

Днес стана ясно, че са стартирали първоналачните преговори за руската ваксина с Европейската агенция по лекарствата. Ако и тя получи всички разрешения от агенцията също ще може да се прилага у нас.

Няма данни, че ваксините на Pfizer и Moderna не влияят на новите щамове на коронавируса от Бразилия, Англия и други страни, посочи още Богдан Кирилов.

От днес в страната започва масово тестване на учителите за коронавирус. То ще става чрез бързи антигенни тестове, безплатно за учителите и по желание. По този начин властите се надяват да открията скрита заболеваемост преди връщането на ученици от 5 до 12 клас  в класните стаи, което се очаква да се случи на 4 февруари. Пожелалите са се подложат на такъв тест обаче са под 50%, още по-малко са желаещите да си поставят ваксината, което се очаква да започне сред педагогическия персонал още през следващата седмица.

Плановете на образователното министерство са при положителна проба да се карантинира целият клас. На безплатно и доброволно тестване на следващ етап и персоналът в детските градини.

Коментари към новината

Още новини от Здраве