Новини от област Стара Загора и България

Индийският щам на COVID - 19 вече е в България

745 21/01/2021 13:16 Общество България
Индийският щам на COVID - 19 вече е в България
Divident.€U Divident.€U

Новият, индийски щам на коронавируса, вече е в България, съобщиха на редовния брифинг в четвъртък от Националния оперативен щаб. Щамът е бил засечен при четирима българи, дошли от Англия в България, съобщиха от щаба.
На този етап не е удачно да се говори за разхлабване на мерките у нас, смятат специалистите. Доброто, което се констатира при новия вариант на вируса е, че той не води до по-тежки заболявания, каза главният държавен инспектор Ангел Кунчев. Лошата новина е, че този вариант на вируса се разпространява много по-бързо на базата на високата концентрация, която намираме в носоглътката, допълни той. При класическия коронавирус, познат досега в България, 10 души заразяват между 5 и 6 други. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27 други. Това неизбежно предстои да се случи и в Европа, затова трябва да бъдем много внимателни с разхлабването на мерките, подчерта здравният министър проф.д-р Ангел Кунчев. В този смисъл той посочи, че няма да бъде оправдано отварянето на ресторанти и заведения.

На този етап България остава на 7-мо място по заболеваемост от ковид в ЕС и на 6-то на Балканския полуостров , държи 9-то място по смъртност в ЕС и 1-во по смъртност на Балканите.
Картата на заболеваемостта в страната остава шарена. От последната седмица само една област – Разград, попада във жълтата скала със заболеваемост между 20 и 60 на 100 хиляди души. Половината от останалите области са в групата на заболеваемост между 60 и 120 на 100 хиляди, като най-висока е регистрирана във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

На фона на тази оптимистична статистика обаче, това което се случва в Европа никак не е обнадеждаващо, коментираха от щаба. Притеснението на Европа е голямо заради ситуацията от новия щам на вируса във Великобритания, Ирландия, а донякъде и в Нидерландия, каза Кунчев. Ситуацията е била обсъдена снощи на заседание на Европейската научна платформа. В рамките на 4 седмици във Великобритания новият вариант на вируса успя от 10-15% да заеме дял над 75 %. В Ирландия за 3-4 месеца от 2-3%, той достигна 40%. Подобна е картината в Нидерландия.

Коментари към новината

Още новини от Общество