Новини от област Стара Загора и България

Кукерският фестивал „Сурва“ в Перник оживява виртуално (снимки)

2323 16/01/2021 10:36 Духовност Традиции
Кукерският фестивал  Сурва  в Перник оживява виртуално (снимки)
Галина БОЯДЖИЕВА Галина БОЯДЖИЕВА

За втора поредна година един от най-впечатляващите кукерски фестивали в България - „Сурва“ в Перник, няма да се проведе. Миналата година той беше отложен поради водната криза в града, а тази година – заради пандемията от коронавирус.

Отното е януари и отново е време да облечем маскарадните костюми, да сложим страшните маски, да привържем тежките чанове на кръста и да прогоним тъмните зли сили с ритуални танци край буйни огньове… Време за традиционните кукерски игри, които народът ни е съхранил от древността.

Кукерският фестивал „Сурва“ в Перник е едно от най-значимите събития, където можете да видите многообразието на кукерските костюми и ритуали в нашата страна. Фестивалът се заражда през 1966 година и оттогава ежегодно през януари събира все повече и повече участници и гости - почитатели на традицията, готови заедно да се повеселят. "Сурва" толкова се разраства, че от 1985 година се превръща в международен. Кукерските ни игри в Перник стават световно популярни и попадат сред 15-те най-препоръчвани зимни дестинации на "Нешънъл Джиографик" за 2014 година, а от 2015 година, фестивалът е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Но отмяната на фестивала не може да ни попречи да се потопим в атмосферата и духът на фестивала, разгръщайки снимки от миналите му издания.
Нека се насладим на колорита на маскарадните костюми, да си припомним екзалтираните подскачащи кукери, бабугери, дервиши и какви ли не още страшилища. Нека затворим очи и „чуем“ звънът на хлопки и чанове, предназначен за изплаши злите духове и да отвори пътя на новото начало. Нека виртуално запалим огън в душите си и прогоним тъмнината и осветим пътя на новите мечти и надежди, за нова плодородна година.

Текст и снимки: Галина БОЯДЖИЕВА

Коментари към новината

Още новини от Духовност