Новини от област Стара Загора и България

Спад на издадените строителни разрешения в Стара Загора

443 13/01/2021 12:49 Икономика Бизнес
Спад на издадените строителни разрешения в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

546 разрешения за строеж на жилищни, административни, складови помещения и производствени бази е издала община Стара Загора през изминалата 2020 година. Става въпрос за малка разлика в сравнение с предходната година, когато са били издадени 590 разрешения, казва главният архитект на община Стара Загора Виктория Грозева. Тази цифра обаче не може да бъде основен показател за инвестиционна инициатива, посочва тя.

Запазва се тенденцията в община Стара Загора най-големите инвестиционни намерения на строителите да бъдат в областта на жилищните сгради. В сравнение с 2019 г. има лек спад от 10 – 15% в инвестиционните намерения на инвеститорите като разгърната застроена площ и започнало строителство. Не съм убедена обаче, че този спад се дължи на ковид кризата. Инвестиционните намерения се планират доста отрано. Стартирането на строителството след издаване на разрешение за строеж е в тригодишен срок, напомня арх.Грозева.
Като цяло през изминалата година се запазва броят на инвестиционните намерения в общината по отношение на входираните проекти, както и по отношение на ново строителство. Все по-привлекателна за инвеститорите става югозападната част на Стара Загора. Там инвестират в инфраструктура, промяна на предназначението на земята от земеделска в промишлена или обществено обслужване, логистични, складови бази.

Може би в първото полугодие на изминалата година имаше леко притеснение у инвеститорите, свързано с карантината в цялата страна. Те предпочетоха да изчакат, за да видят дали ще бъде преодоляна кризата с коронавируса. Община Стара Загора също беше на дистанционно управление с по-малко прием на граждани, но не сме спирали работа, не сме създавали неудобство на инвеститорите, казва арх.Грозева.
В кои квартали на града се строи най-много, къде ще бъдат разположени новите индустриални зони и до къде са стигнали най-важните проекти в община Стара Загора, четете в интервюто с арх.Грозева:

https://divident.eu/1846/arhitekt-viktoriya-grozeva-gotvim-nov-turg-za-myastoto-na-bivshiya-obshinski-suvet/

Коментари към новината

Още новини от Икономика