Новини от област Стара Загора и България

Българските Lions помагат на пострадалите от земетресенията в Хърватия

416 06/01/2021 12:59 Общество България
Българските Lions помагат на пострадалите от земетресенията в Хърватия
Divident.€U Divident.€U

След серията опустошителни земетресения в Република Хърватска през последните дни на 2020 г., тамошните Лайънс членове и клубове организираха кампания за помощ на пострадалите. Освен загиналите 7 души и около 30 пострадали, много къщи и стари сгради са разрушени. Много хора са останали без домове посред зима. Ситуацията продължава да е драматична заради неспиращите трусове. Хора нощуват в автомобилите си или в импровизирани навеси и палатки, сред студ и кал.

Кабинетът на Lions Дистрикт 126 Хърватия, начело с дистрикт-управителя г-жа Винка Митрович, почетоха жертвите в онлайн среща с участието на Лайънс лидери и дистрикт-управители от Европа и дискутираха как най-ефективно може да се помогне (с временни контейнери, кемпери, отопление, вода, храна и др.). Грант в размер на 10 000 USD за спешна помощ се очаква да отпусне Фондацията на Lions Clubs International. На призива за помощ откликнаха и Лайънс от България: Асоциацията на Лайънс Клубовете Дистрикт 130 България преведе 1200 EUR, а към тази сума ще се добавят и още дарения от отделните клубове в страната: ЛК Стара Загора Августа, ЛК Велико Търново, както и лични дарения на Lions членове. Финансова помощ ще предоставят и Лайънс от Австрия, Словения, Великобритания, Германия, Румъния и Северна Македония.

Лайънс Дистрикт 130 поддържа приятелски отношения с всички съседни Лайънс Дистрикти и традиционно ги подпомага при кризисни ситуации – през 2016-2017 г. бяха дарени 1000 EUR на Дистрикт 132 Северна Македония за пострадалите от наводненията, през 2018-2019 г. бе отпуснато дарение на 1000 EUR за пострадалите от пожарите в Дистрикт 117А Гърция.

“Където има нужда, там са и Lions! Солидарността и сплотеността нямат граници.”, сподели дистрикт-управителя за България Анелия Кънева.
Специалната банкова сметка за дарения към Дистрикт 126 Хърватия в помощ на пострадалите от земетресенията:
LIONS DISTRIKT 126 HRVATSKA
Address: Miramarska cesta 24, 10000 Zagreb
Bank: Privredna Banka Zagreb, in Zagreb
IBAN: HR3823400091510243179
SWIFT (BIC): PBZGHR2X

Ето какво споделя Лайънс Златко Янкович-Милош от името на приятелите от Хърватия:
„Сега се показва силата на нашата организация, сега можете да видите защо Lions има смисъл и защо е хубаво да принадлежите към организация като тази. 

LIONS International е международна благотворителна организация в служба на обществото, с повече от 1,4 милиона членове по целия свят, които независимо от език и религия са посветени на това да намират и да помагат на хора в нужда. Организирана в повече от 47 000 Лайънс клуба в над 200 страни и региони, асоциацията се гордее с наследство в служба на обществото.
Приоритетните дейности на Лайънс движението са кампании, свързани със зрението и превенция на диабета; борба с глада и помощ на хора в неравностойно положение; опазване на околната среда, грижа и помощ за деца с тумори и дейности, насочени към младежта.
Асоциацията на Лайънс клубовете в България обединява над 560 души в 29 Lions клуба в цялата страна, чиято основна цел е да работят в полза на обществото и на нуждаещите се от своите общности.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество