Новини от област Стара Загора и България

Астрономът Алексей Стоев: Човечеството ще се справи с пандемията през 2021 г.

Астрономът Алексей Стоев: Човечеството ще се справи с пандемията през 2021 г.
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Доц. д-р Алексей Стев е български учен астроном и физик, спелеолог, доктор на физическите науки и директор на старозагорския филиал на Института за космически изследвания и технологии на БАН, както и директор на Астрономическа обсерватория и планетариум „Юрий Гагарин“ в Стара Загора. Член е на редица национални и международни научни организации, основател и ръководител е на Групата за археоастрономически проучвания и експедиции в Стара Загора и на Спелеоклуба при ТД „Сърнена гора“, Стара Загора, опитен пещерняк и изследовател.

Роден е на 15 декември 1952 г. в град Пазарджик. Магистър е по физика от Пловдивския университет „П. Хилендарски“. Докторска степен защитава през 2002 г. в Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Има над 350 научни труда, публикувани в реномирани списания, както в България, така и в чужбина. Автор е и на научно-популярни и есеистични трудове.

- Доц. Стоев, добра или лоша се случи за Вас астрономите отминаващата 2020 година?
- Изминаващата година беше успешна за мен, защото научните търсения в областите, в които работя, получиха сериозни резултати. Въпраки пандемията успяхме да направим 4 експедиции. Едната беше в съседна Гърция – бяхме поканени от гръцки изследователи на древни паметници да изследваме светилище в района на Александруполис, което в древността е било астрономическа обсерватория за наблюдение на Слънцето.

През изминаващата 2020 година Стара Загора беше домакин на Националната олимпиада по астрономия. Освен това годината за мен беше успешна и защото една дългогодишна мечта, свързана с възстановяването на старозагорския планетариум, е на крачка да бъде реализирана. Имаме пълна яснота как ще бъде възстановена залата, в която ще поместим купола.

Моите докторанти също имаха силна година. Те успяха да се включат в няколко сериозни конференции.
Учениците ми направиха две хубави школи под наше ръководство, в които наблюдаваха различни небесни явления и процеси. Написаха свои доклади и статии, които успяха да публикуват. Като се замисля, всичко което планирахме да свършим през 2020 година, беше свършено, въпреки ограниченията.

- И все пак, как се отразиха на работата ви ограничителните мерки?
- Разбира се, усетихме я. Надали има човек по света, който да не е имал провалени планове по една или друга линия. Пандемията осуети едно сериозно пътуване на екипа ми до Република Аржентина, където на 14 декември се случи пълно слънчево затъмнение. Благодарение, обаче, на наши колеги в обсерваторията в Неукен, ние ще получим снимки на явлението и ще можем да направим изследванията си.

- Вярвате ли, че ще може да сложим край на пандемията през 2021 година?
- Не само че вярвам, аз мисля че човечеството има достатъчно лостове и механизми, чрез които да се справи с пандемията, включително в областта на медицината, биофизиката. Справяли сме се с много пандемии, изкоренили сме болести, които са отнасяли живота на милиони хора в предходни столетия. Очаквам, че и този вирус няма да ни събори. От тук нататък ще трябва да се научим да живеем с вируса, да не се притесняваме.

- Вие ще се ваксинирате ли?
- Аз съм особен човек. Почти не боледувам от грип, имам много силна имунна система покрай моите занимания с планинарство, с катерене на високи върхове и спускане в дълбоки пещери. Традиционно не си слагам ваксини против грип и вероятно няма да си сложа и тази ваксина. От друга страна обаче – всички ние, които пътуваме, срещаме се с много ученици, ще бъдем задължени по някакъв начин да сложим ваксина, за да намалим риска от заболяване. В този смисъл, няма да се противя дълго време и може би ще се ваксинирам. Но няма да бъда сред първите.

- Какви са очакванията Ви, свързани с 2021 година?
- Очаквам още по-успешна година. Тя ще бъде белязана от прерязването на лентата на възстановения планетариум в средата на годината и сбъдване на една мечта на старозагорци.

- Как ще посрещнете Нова година?
- Няма да пътувам, ще спазя изискванията и правилата на пандемичната обстановка. Посрещам Коледа и Нова година вкъщи. Внуците ми дойдоха на гости, така че за мен празниците са едно чудесно преживяване.

Коментари към новината

Още новини от Общество