Новини от област Стара Загора и България

Първото ваксиниране на медици в Стара Загора може да се случи още утре

Първото ваксиниране на медици в Стара Загора може да се случи още утре
Divident.€U Divident.€U

Три болници в Стара Загора имат готовност за започнат ваксиниране на медицинския персонал срещу Covid-19. Това са УМБАЛ „Проф. д-р Ст.Киркович“, МБАЛ „Тракия“ и Медицински комплекс „Берое“. В тези лечебни заведения са разкрити ковид отделения и работят медици на първа линия, които имат право да бъдат ваксинирани приоритетно.

Възможно е първите ваксинации на медици в Стара Загора да се случат още утре, въпреки че в РЗИ – Стара Загора все още не е монтиран така наречения хиперфризер, в който дозите ще се съхраняват при минус 70 градуса. Очаква се утре няколко десетки дози да бъдат донесени в Стара Загора от Пловдив, където днес пристигна първата партида от общо 1000 дози. Идеята е с тях да бъде извършено символично ваксиниране на старозагорски медици.

В УМБАЛ „Проф. д-р Ст.Киркович“ желание да им бъде поставена ваксина са заявили 80 служители или около 10% от работещите в лечебното заведение, каза за Divident.€U директорът на болницата  проф. д-р Йовчо Йовчев. Самият проф. Йовчев заяви, че също ще си постави ваксина, но след като си направи изледване за антитела, тъй като наскоро е преболедувал Covid-19. „Вирусът е опасен, не ми беше лесно да го преболедувам, пазете се и се ваксинирайте при първа възможност“, призова проф. Йовчев.

Очакванията са хиперфризерът в Стара Загора да бъде монтиран в сградата на РЗИ на 30 или 31 декември. Там и в Медицинския диагностично-консултативен център към УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ ще бъдат разкрити имунизационни кабинети, в които ваксини доброволно и безплатно ще се поставят и на граждани.

От МБАЛ „Тракия“ съобщиха, че също имат списък със желаещи медици да бъдат ваксинирани,който обхваща около 30% от работещите в лечебното заведение.

Същият процент на готовност за ваксиниране има и в Медицински комплекс „Берое“, посочи управителят на здравното заведение доц. д-р Кирил Добрев. Там над 20 служители са се записали в списъка за ваксиниране. Той също посочи, че има намерение да се ваксинира.

В болничните заведения са определени отговорници за ваксинирането, както и помещенията, където това ще се случи. В „Тракия“ и „Берое“ обаче засега няма изискване за разкриване на имунизационни кабинети за граждани и там ще се извършва единствено ваксиниране на служители от персонала.

Коментари към новината

Още новини от Здраве