Новини от област Стара Загора и България

Ваксинираха първите българи, здравният министър даде пример

Ваксинираха първите българи, здравният министър даде пример
Divident.€U Divident.€U

Кампанията по имунизация в България започна днес, 27 декември, точно в 10 часа. В София, Пловдив и Бургас бяха доставени първите дози от ваксината на Пфайзер и Бионтех срещу COVID -19.

Първият ваксиниран беше министърът на здравеопазването проф. д-р Ангел Костадинов, който заяви, че по този начин иска да даде личен пример и да убеди сънародниците си в сигурността на ваксината.

„Ваксинирам се днес, защото вярвам, че благодарение на ваксините светът е такъв, какъвто е днес. Учените са си свършили работата и тази ваксина ще бъде спасението. Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам“. Това каза здравният министър, който беше ваксиниран в болница „Света Анна“ в София. В болницата са доставени 100 дози от ваксината, съобщи директорът на здравното заведение Славчо Близнаков. След ваксинирането всеки пациент беше наблюдаван от лекар в рамките на 15 - 30 минути.

Сред първите ваксинирани беше и директорът на болница „Пирогов“ професор д-р Асен Балтов, който заяви, че след ваксината се чувства по същия начин, както и преди инжекцията. „Трябва да се ваксинираме, независимо дали сме изкарали ковид или не. Траен имунетит от заболяването няма, а антителата постепенно спадат“, посочи проф. Балтов. Той съобщи, че списъкът на желаещи да се ваксинират в Пирогов непрекъснато нараства.

Във ВМА първият ваксиниран беше генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Личен пример дадоха и редица знакови в медицината имена у нас като проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Илия Салтиров.

Ваксинирането в Пловдив стартира точно в 10 часа сутринта в УМБАЛ „Свети Георги“. Там първи беше ваксиниран председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. „Ваксинирам се на първо място, защото си мисля че е крайно време да заживеем живота, който живяхме преди пандемията“, каза пред журналисти д-р Маджаров.
В болницата присъстваха и кметът на Пловдив Здравко Димиров, и областният управител Дани Каназирева.

В Пловдив доставените ваксини са 1000 ваксини, със 100 по-малко от първоначално предвидените. Желаещите да се ваксинират медици в Пловдивско са над 30%. Ако останат ваксини от доставената първа пратка, част от тях може да дойдат в Стара Загора, където до края на годината ще бъдат поставени.

България не е единствената страна, която използва за логистика на ваксините частни автомобили за транспортирането на храни, казаздравният министър проф. Костадинов по повод шегите, че за превоза им са ползвани камиони заразнос на кренвирши. Такъв е случая и в Австралия, Канада и САЩ, каза Ангелов. Той благодари на всички производители, които са подпомогнали този процес.

Коментари към новината

Още новини от Здраве