Новини от област Стара Загора и България

Фризерът за ваксините пристига в РЗИ-Стара Загора в следващите дни

Фризерът за ваксините пристига в РЗИ-Стара Загора в следващите дни
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Специалният хиперфризер на РЗИ – Стара Загора, в който ще се съхраняват ваксините на Пфайзер и Бионтех срещу Covid-19, ще пристигне до края на годината. Според графика на фирмата, която инсталира фризерите, това трябва да се случи на 30 или 31 декември, но може и по-рано.

В сградата на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора помещението, в което ще се съхраняват дозите при минус 70 градуса вече е напълно подготвено, осигурено е нужното захранване за специфичната хладилна инсталация.

Днес в РЗИ – Пловдив пристигнаха първите 1100 ваксини, утре там ще бъдат ваксинирани и първите българи от т.нар. Пети ваксинационен район, в който попада и Стара Загора. Другите два района, в които утре ще се поставят ваксини, са София и Бургас.

Все още не е ясно какво количество от първите 1100 ваксини, определени за Пети ваксинационен район, ще бъдат пренасочени за Стара Загора. След инсталирането на хиперфризера той трябва да работи минимум 8 часа, за да постигне стабилни показатели на работа и едва след това ваксините да бъдат поставени за съхранение в него.

При тази температура ваксините на Пфайзер и Бионтех могат да бъдат съхранявани до 1 година. Това са многодозови опаковки, като с един флакон ще бъдат поставяни ваксини на 5 души. Подготвена за поставяне, ваксината пази качествата си около 2 часа, през които трябва да бъдат ваксинирани въпросните петима души.

Първите старозагорци, които ще получат ваксината, ще бъдат медици, ангажирани на първа линия в борбата с Covid-19. Вече има направени списъци в четирите болници на територията на областта с медицински лица, желаещи доброволно да бъдат ваксинирани – УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“, МБАЛ „Тракия“, Медицински център „Берое“ и МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ в Казанлък.

В същите лечебни заведения ще бъдат разкрити и първите имунизационни кабинети, в които при пълно спазване на логистиката по транспортиране и съхранение на ваксините, те ще бъдат поставяни. Такъв кабинет ще бъде разкрит и в сградата на РЗИ - Стара Загора. Тези кабинети ще останат да функционират и в бъдеще, когато започне масовото ваксиниране не само на хора от първа линия, но и на желаещи граждани. Ваксинирането ще бъде напълно доброволно и безплатно за всички.

Коментари към новината

Още новини от Здраве