Новини от област Стара Загора и България

Проф. К. Ангелов: Новият щам е по-заразен, но също се влияе от ваксината

Проф. К. Ангелов: Новият щам е по-заразен, но също се влияе от ваксината
Divident.€U Divident.€U

Вероятно новият щам на Covid-19 вече е в България, няма как да се скрием от него, смята здравният министър

Новият щам на Covid-19 се предава по-бързо от човек на човек, но да щастие също се влияе от създадените вече ваксини. Това съобщи здравният министър проф.д-р Костадин Ангелов по време на среднощна инспекция на Летище София. От полунощ, заради новия щам, влезе забрана за полетите от и до Англия, където той за първи път беше идентифициран. Забраната ще продължи до 31 януари.

От същия час е в действие и 10-дневна карантина за всички, които влизат в България от Обединеното кралство, независимо по какъв начин са стигнали до българската граница.

Въпреки забраната на летище София и Варна кацнаха три самолета, идващи от Англия, за които беше направено изключение. Самолетите превозват общо 667 пътници, които ще бъдат карантинирани за 10 дни. Осем от тях - шестима английски граждани, българин и австралиец, решиха да се върнат обратно и сега изчакват удобни полети.

„Твърдо сме решени да опазим България от новия щам. Въпреки че има тенденция за покачване броя на излекуваните, аз още веднъж ще кажа - не искам българските граждани да са излекувани, искам да бъдат здрави”, подчерта министърът на живо по Нова телевизия.

Проф. Констадин Ангелов отново призова хората да спазват противоепидемичните мерки у нас.

Коментари към новината

Още новини от Здраве