Новини от област Стара Загора и България

Отвориха щанда за детски храни на магазин "Па-Па" заради недоволни майки

Отвориха щанда за детски храни на магазин Па-Па заради недоволни майки
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Извънредно заседание на Експертния съвет по епидемиология към РЗИ – Стара Загора днес разгледа получените шест сигнала във връзка с временно преустановяване дейността на магазина за детски стоки и храни „Па-Па“ в Стара Загора. Магазинът беше затворен принудително вчера, тъй като се намира в търговски център и по смисъла на заповед № РД-01-677/25.11.2020 г. на министъра на здравеопазването, няма право да работи. Магазинът е разположен в Търговски център "Сити", в който функционира хипермаркет на Billa в непосредствена близост.

Затварянето на магазина обаче предизвика бурни реакции в социалните мрежи, най-вече от майки на малки деца, които настояваха магазинът да бъде отворен, тъй като предлага голямо разнообразие от рядко срещани другаде детски храни и стоки. Гражданите обвиниха властимащите в толериране на чуждестранните вериги и притискане на местния бизнес.

Вижте предисторията: РЗИ-Стара Загора затвори магазин за детски стоки, работил въпреки забраната

По тези причини днес експертният съвет реши, че магазин "Па-па" може да работи, но само като самостоятелен щанд за търговия на дребно с детски храни, съгласно Удостоверение за регистрация № 25/17.03.2015 г. на ОДБХ – Стара Загора, с ограничен достъп до всички останали щандове и при създаване на подходяща архитектурна среда.

Причината за това решение е продажбата на щанда на детски храни със специално предназначение, които поради специфичния си състав или начин на производство ясно се разграничават от храните за нормална консумация. Друга възможност е да се създаде организация за търговия от разстояние, заявки по телефон и доставка до определен адрес.

РЗИ – Стара Загора отхвърли категорично обвиненията в социалните мрежи, че извършената проверка на магазин „Па-Па“ по постъпил сигнал за неспазване на заповед на министъра на здравеопазването е направена тенденциозно.

"За пореден път поясняваме, че съгласно т. 13 от заповед № РД-01-677/25.11.2020 г. на министъра на здравеопазването „се преустановяват посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях", обясни директорът на инспекцията д-р Станимир Станков.

Магазин „Па-Па“ не притежава удостоверение за регистрация на хранителен магазин, издадено от Областната дирекция по безопасност на храните, а е вписан като обект "Самостоятелен щанд за търговия на дребно с детски храни". Съобразно номенклатурата на Българската агенция по безопасност на храните, хранителните магазини могат да бъдат смесен магазин за търговия с храни и нехранителни стоки, смесен магазин за търговия с няколко групи храни, специализиран магазин, супермаркет и хипермаркет.

Коментари към новината

Още новини от Общество