Новини от област Стара Загора и България

РЗИ-Стара Загора затвори магазин за детски стоки, работил въпреки забраната

РЗИ-Стара Загора затвори магазин за детски стоки, работил въпреки забраната
Divident.€U Divident.€U

След проверка от органите на държавен здравен контрол при РЗИ – Стара Загора, беше затворен магазин „Па-Па“, намиращ се в търговски център „Сити Център“ в Стара Загора, на ул. “Княз Александър Батенберг“ № 28.

При проверката е установено, че магазинът работи и извършва търговия с детски играчки, бебешки аксесоари, санитарно-хигиенни материали, перилни и почистващи препарати, бебешки и детски козметични продукти, бебешки и детски дрехи и храни. Магазинът не е хранителен, съобразно номенклатурата на Българската агенция по безопасност на храните.

Хранителните магазини могат да бъдат: смесен магазин за търговия с храни и нехранителни стоки, смесен магазин за търговия с няколко групи храни, специализиран магазин, супермаркет и хипермаркет, съобщават от РЗИ.

Затова на магазин „Па-Па“, собственост на „ПАПА-БЕБЕ“ ООД - Стара Загора, е предписано да преустанови своята дейност, съгласно т. 13 от Заповед та на Министъра на здравеопазването от 25 ноември, 2020 г.

Магазин „Па-Па“ не отговаря на критериите, предвидени в т. 13 от заповедта, съгласно които обект, намиращ се в търговски център, може да работи, обясниха от РЗИ-Стара Загора. В заповедта на министъра е посочено следното: „Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговски центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.“

Затварянето на магазина предизвика недоволство сред много потребители, които ползват услугите му. Според тях във въпросния магазин се продават основно храни, подобно на други хранителни магазини, в които има и други стоки, но не са затворени от министерската заповед. В същия търговски комплекс работи и хипермаркет на Billa, който не попада в забранителния режим на министерската заповед.

В множество постове в социалните мрежи майки от Стара Загора призоваха кметът Живко Тодоров да съдейства магазинът да бъде отворен като изключение от заповедта на здравното министерство.

Вижте какво се случи на следващия ден: Отвориха щанда за детски храни на магазин "Па-Па" заради недоволни майки

Коментари към новината

Още новини от Общество