Новини от област Стара Загора и България

Решено: Частичният локдаун остава до 31 януари леко смекчен

Решено: Частичният локдаун остава до 31 януари леко смекчен
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

На редовния четвъртъчен брифинг в Министерския съвет здравният министър, проф. д-р Костадин Ангелов, обяви официално, че наложените ограничителни мерки до 21 декември ще бъдат продължени и след тази дата до 31 януари, с някои малки промени.

Новото, на първо място е, че от 4 януари започват работа детските градини, детските ясли, а учениците от 1 до 4 клас тръгват на училище в присъствена форма на обучение.

Другото облекчение е за хотелските ресторанти, на които от 21 декември ще бъде разрешено да работят, но само за гостите на хотела при капацитет на заетост в местата за хранене до 50% и с работно време до 22 часа.

Третото облекчение е за театрите, музеите, галериите и кината, които от 1 януари ще имат право да отворят при 30% заетост на местата в тях.

Забраната за работа остава за нощните заведения, игралните зали, казината, ресторантите и спортните зали, които ще останат затворени до 31 януари 2021 година.

До края на януари няма да работят и моловете, с изключение на офисите на телекомуникационните компании, банковите клонови и други подобни.

Остава забраната за провеждане на събития, конференции, конгреси и изложения до 31 януари.

"Това са мерките, които предлагаме, които са консенсусни. Считаме, че тези мерки ще продължат да дават ефекта, който ние търсим", посочи проф. Ангелов. Той пресметна, че през последната седмица излекуваните пациенти с коронавирус са 18 907, а от началото на пандемията броят им е 90 510 и призна, че щабът не е доволен от постигнатите резултати по време на досегашните ограничителни мерки.

Коментари към новината

Още новини от Здраве