Новини от област Стара Загора и България

Орлин Горанов и Еделина Кънева блестят в празничен концерт навръх Коледа

898 15/12/2020 18:00 Култура Сцени
Орлин Горанов и Еделина Кънева блестят в празничен концерт навръх Коледа
Divident.€U Divident.€U

Два концерта и балетен спектакъл ще представи в дните около Коледа и Нова година Държавна опера Стара Загора.

В Коледната вечер от 18 часа на 25 декември на голямата сцена на операта ще започне празничният концерт "Коледна фантазия" с участието на сопраното Еделина Кънева и тенорът Орлин Горанов. Двамата са добре познати в страната със съвместните си концерти, а в коледния спектакъл на Старозагорската опера дуетът ще представи богата програма от подбрани музикални коледни шедьоври, в които се преплитат попмузика, джаз, опера, оперета и мюзикъл.

Коледният концерт ще бъде дирижиран от младия и талантлив Виктор Крумов. Преди началото на концерта във фоайетата на Операта ще звучат изпълненията на виртуозните музиканти от камерните формации „Арс Нова“ и Брас квартет „Августа Траяна“.

Една необикновена неделя очаква зрителите на 27 декември от 18.00 часа. „Коледни импресии” с музиката на Хендел, Монтеверди и Пърсел ще „нарисуват” с глас и звук солистите на Държавна опера-Стара Загора Петя Петрова /мецосопран/ и Яница Нешева /сопран/ и камерен оркестър в състав: Константин Косев – цигулка, Милена Димова – цигулка, Юлия Кирова – виола, Ана Михайлова – виолончело, Станислав Георгиев – контрабас, Мануела Манолова – чембало, Атсуфуми Ужийе – ударни, блок флейта. В програмата са включени арии и дуети от оперите „Коронацията на Попея”, „Юлий Цезар”, „Ксеркс”, „Дидона и Еней” и др. Виртуозен концерт с шедьоври, които пренасят публиката във времената на бляскавия и изтънчен барок.

Вълшебната приказка за Принц Лешникотрошачка и малката Мари, най-очакваният балет за Коледа – „Лешникотрошачката” – ще оживее на сцената на Държавна опера-Стара Загора на 28 декември от 18.00 часа и на 29 декември от 19.00 часа. На сцената ще пристигне специално за децата на Стара Загора Дядо Коледа. Тази година неговият подарък за най-послушните е спектакълът на балета „Лешникотрошачката”, поднесен от великолепната многонационална трупа на Старозагорската опера.

В очакване на една по-щастлива, по-здрава, пълна с надежда, хубави емоции и жажда за споделяне Нова 2021 г.! Със своята чудотворна сила изкуството призовава да запазим в себе си куража, вярата и обичта си към класическата музика, операта и балета. Най-хубавото винаги предстои!

Коментари към новината

Още новини от Култура