Новини от област Стара Загора и България

Първите ваксини срещу ковид ще пристигнат в България в началото на януари

Първите ваксини срещу ковид ще пристигнат в България в началото на януари
Divident.€U Divident.€U

Министърът на здравеопазването проф.д-р Ангел Костадинов очаква първите доставки на ваксина у нас да пристигнат в началото на януари 2021 г.

Според Костадинов се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения и обърна внимание на големия брой излекувани пациенти – само за една седмица - 16 028 души. „Това е един от рекордите, които постигаме като брой излекувани пациенти, което означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно“, заяви здравният министър и посочи, че изпълнението на плана за ваксинация върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия с COVID-19.

Стана ясно, че правителството отпуска 22 милиона и 280 хиляди лева на БУЛ БИО за включват изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

„Средствата ще отидат по тези направления в БУЛ БИО, за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини. България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми и всичко останало за огромен брой държави по света“, отбеляза по време на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве