Новини от област Стара Загора и България

50 болници във Великобритания от днес започват масово ваксиниране срещу Covid-19

50 болници във Великобритания от днес започват масово ваксиниране срещу Covid-19
Divident.€U Divident.€U

В 50 болници на Великобритания днес ще започне ваксиниране на населението срещу Covid-19 с ваксината на Пфайзер и Бионтех. Обединеното кралство даде зелена светлина за ваксинирането точно преди седмица. За разлика от британците, жителите на страните от Европейския съюз ще трябва да почакат до 27 декември, когато се очаква ЕК да даде разрешение за използването на ваксината, а самото ваксиниране физически се очаква да започне през първите дни на януари 2021 година.

Само до края на тази седмица във Великобритания ще бъдат доставени 800 000 дози. Поставянето на ваксината на Острова е доброволно и напълно безплатно. Първи право да я получат ще имат хората над 80 години, здравни работници на първа линия и обитатели и персонал на домове за възрастни хора.

От съображения за сигурност няма да се оповестяват местата, където при -70 градуса се съхранява ваксината. Несигурността от изхода в преговорите с Европейския съюз за търговските правила с Великобритания за движението на стоки в периода след Брекзит, накара Лондон да използва за транспортиране на ваксината, която се произвежда в Белгия, военни самолети. Въздушният транспорт трябва да избегне евентуалните забавянияпо пристанищата на Европа.

Великобритания е поръчала общо 40 милиона дози от ваксината на Пфайзер и Бионтех. Това е достатъчно за ваксиниране на 20 милиона души в близо 70-милионната страна. Очакванията са в истинско предизвикателство да се превърне поставянето на втората доза от ваксината точно след 21 дни, за да бъде ефектът й максимално голям.

Социологичестко проучване във Великобритания показа, че близо една трета от британците няма да си поставят ваксина, а 60% от поданиците й са оптимисти. 94-годишната британска кралица Елизабет II и 99-годишният й съпруг Филип обявиха, че ще кажат допълнително кога точно ще бъдат ваксинирани.

Някои британски вестници днес излязоха със заглавия, че "днес е новият Ден на победата", но дали това е така ще стане ясно, когато се видят резултатите от започващата днес ваксинация на Острова.

Коментари към новината

Още новини от Здраве