Новини от област Стара Загора и България

ЦИК: Изборите догодина може да закъснеят с 2 месеца заради пандемията

664 03/12/2020 11:52 Политика Власт
ЦИК: Изборите догодина може да закъснеят с 2 месеца заради пандемията
Divident.€U Divident.€U

Говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева допуска, че изборите за парламент догодина може да се отложат с около 2 месеца заради извънредните мерки в страната, наложени за ограничение на коронавирусната инфекция. В предаването "Тази сутрин" на bTV Цанева посочи, че коронавирусът не е заболяване, което може да се класифицира като налагащо трайни увреждания, заради които да се използват подвижни урни заради гласоподавателите, поставени под карантина. За да се случи това са нужни законодателни промени, а тях е нужно време.

В ЦИК очакват и проблеми при сформирането на Секционните избирателни комисии заради наложените ограничителни мерки, много болни и карантинирани. В комисията обмислят вариант изборният ден да започне 2 часа по-рано - в 5 часа сутринта, за да се даде възможност на хората да не се струпват на едно място. Обмислят се и варианти за "зелени коридори" в изборния ден за възрастните хора.

Крайният срок за регистрация на партии, коалициии и други формации и кандидати за участие в изборите изтича на 7 декември. До Коледа трябва да бъдат доставени всички 9600 машини за гласуване. Още 100 машини ще се използват за разясняване на начина на гласуване по машинен път. Българите зад граница обаче отново няма да имат възможност да гласуват машинно. Гласуването в чужбина ще се провежда в дипломатическите и консолски представителства. 

Коментари към новината

Още новини от Политика