Новини от област Стара Загора и България

Експертът Теодора Желязкова: „Картонените“ чашки за кафе са по-вредни от пластмасовите

2732 02/12/2020 08:35 Икономика Бизнес
Експертът Теодора Желязкова:  Картонените  чашки за кафе са по-вредни от пластмасовите
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От средата на следващата година влиза в сила наредба на Европейския съюз, която забранява пластмасови изделия, предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки и клечки за уши. Пластмасата все още заема доста голяма част от бита на хората и е свързана с употребата на опаковки за хранително-вкусовата индустирия и други сектори.

Теодора ЖелязковаЗа това доколко може да се ограничи използването на пластмасата и кои други материали биха я заменили, за да живеем в по-екологична среда разговаряме с Теодора Желязкова, маркетинг директор на една от утвърените  фирми у нас и в Европа за производство на опаковъчно фолио – „Ате пласт“,която вече започна производството на многократно рециклируеми опаковки. 

- Госпожо Желязкова, от средата на следващата година влиза наредба на ЕС за ограничаване на пластмасата. Това означава ли, че тя моментално ще излезе от употреба?

- Наредбата влиза в сила от 3 юли 2021 г. Тя действително забранява изделия от пластмаса за еднократна употреба. Но продължава да тече големият  спор - кое е за еднократна употреба и кое не е?

Много фирми се опитаха веднага да заменят пластмасовите чашки за кафе с такива, които изглеждат направени от картон. На практика обаче, тези чаши не са картонени, а са промазани с полиетилен, за да не пропускат течности. Тези на вид „картонени“ чаши не са „еко“. Те са дори по-вредни за околната среда от пластмасовите, тъй като не е възможно едновременно да се рециклира пластмаса и картон и остават нерециклирани в природата.

- Ще навлязат ли на пазара скоро други, по-подходящи материали, които да заменят пластмасата?

- Причините да се наложи пластмасата са, че тя е евтина, лека, не изисква големи разходи. Всяка друга опаковка е много по-скъпа. Може би ще се промени самата пластмаса в бъдеще и тя няма да бъде това, което е в момента. Тя е добър материал. Всички други материали изискват повече ресурси, разходи, биха замърсявали повече околната среда. Затова очаквам най-вече да се подобри отношението на хората към разделното събиране на отпадъците. Би трябвало да се работи в друга посока – рециклиране, събиране на отпадъците, върху самосъзнанието на хората. Проблемът с пластмасовите чашки идва от консуматорското поведение, не от продукта.

- Ще използваме ли скоро такива опаковки, които не вредят на околната среда?

- Една от водещите тенденция в опаковките  е те да бъдат рециклируеми и реизползваеми. Предвид това, че стойността на такива опаковки все още е висока, те навлизат бавно на пазара.  „Ате пласт“ вече произвежда опаковки, които са рециклируеми, като идеята е всеки път от тях да може да става ново изделие. Засега няма как тези изделия да се изработват на ниска цена, но очаквам до 3-5 години тези опаковки да станат масови, да поевтинеят. Засега изнасяме тези иновативни продукти предимно за скандинавския пазар. Надяваме се в бъдеще да имат по-широко търсене.

- Какви други иновативни продукти внедрявате?

- През последните години има тенденция за свръхопаковане, тоест използват се прекалено много опаковки, което води до замърсяване на околната среда. В тази линия работим в няколко посоки и вече правим така наречените изтънени опаковки. Те намаляват обема на количество опаковъчен материал. На практика, правим така че нещо, което по принцип се опакова с 1 кг опаковка, сега да може да бъде опаковано с 800 г и дори с 500 г опаковка. От доста години работим в тази посока и вече имаме много добри постижения, ползваме нови технологии в работата си. В нашия бизнес е важно да избереш правилната тенденция. Има много посоки за развитие и усъвършенстване на опаковките. Нашата цел е да сме в крак с изискванията на пазара, да се развиваме.

Коментари към новината

Още новини от Икономика