Новини от област Стара Загора и България

Дарин Петков: Уплаших се от трагедията с Камен Чанев, може да не играем през декември

1184 29/11/2020 08:30 Култура Сцени
Дарин Петков:  Уплаших се от трагедията с Камен Чанев, може да не играем през декември
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Дарин Петков е директор на Държавен куклен театър - Стара Загора. Завършил е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство“. Магистър е по „Арт мениджмънт“ от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив. След завършването си започва работа като актьор във Варна, където твори 10 години.

От 1 април 1998 г. до днес е директор на Държавен куклен театър – Стара Загора. Основател е на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „ПИЕРО“. Под негово ръководство старозагорският куклен театър заема водещо място сред културните институти в цялата страна.

От 2019 година е общински съветник в Стара Загора и председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания.

- Г-н Петков, на края сме на една трудна за театъра година. Какво ви даде и какво ви взе тя като творци?

- Тази неизвестна болест, която върлува по човечеството, като че ли даде възможност да намалим темпото, да успокоим желанието си на всяка цена да създаваме, да гоним големи приходи, постоянно да се конкурираме, да работим извънредно, без почивни дни, за да може театъра да съществува така, че правейки добри приходи, да си позволи и разходи, които му трябват, за да осъществява мечтите си.

Всъщност, това е и всичко положително от тази ситуация - получихме възможност да се поуспокоим, да погледнем отстрани на това, което правим, да го преосмислим. Това са неща, за които няма време в забързаното темпо на работа. Първата карантина през пролетта подейства доста шоково за много от нас.

Изведнъж започваш да се чувстваш ненужен, правиш ретроспекция на постигнатото.

2020 година беше много трудна за нас. В същото време получихме висока оценка от колегите. Взехме две награди „Икар“ за постановките „Последният човек“ и „Меко казано“. Тези награди всъщност са за работата ни през 2019 г., а тогава работихме на високи обороти. Много сме горди с тези награди, те са оценка за труда на целия екип.

- Как ще продължи работата на Кукления театър до края на годината?

- Това, което се случва и в момента,  загубата на човешки животи ме притеснява. Днес, неделя, играем „Червената шапчица“. Оставих представляния с по-малко актьори. Имаме право на 30% от местата в салона, като за нашия салон от 200 места, това са 60 човека. Гледаме да не събираме много актьори на едно място, защото рискът е за тези, които работят на сцената.

Предприели сме всички дезинфекционни мерки, гарантиращи чиста среда в театъра.

Инсталирахме антибактерицидни, UV лампи на сцената, в залата, във фоайетата. Има график за включването им през денонощието. През декември съм планирал три неделни представления с коледна тематика, но предвид ситуацията обмислям дали изобщо да имаме представления в последния месец от годината. Много се уплаших от трагедията с Камен Чанев.

- Намаляха ли представленията в сравнение с миналата година?

- Намаляха многократно. Карантинирах театъра от 8 до 23 ноември, защото прецених че има хора със симптоми на ковид. Оказа съм, че съм постъпил правилно, защото бройката на болните по време на карантината се увеличи.

Не ми се иска да подлагам моите хора на риск. За зрителите, повтарям, няма опасност!

Оценявам това, което е извоювал министър Банов да остави театрите да работят. В същото време ми се иска да взема най-доброто решение, защото се чувствам отговорен за здравето и живота на хората, които работят в Кукления театър.

- Как повлия чисто финансово ковид кризата върху Кукления театър?

- Радвам се, че не се наложи да съкращаваме хора, защото държавата от месец март си пое ангажимента - плаща заплати и осигуровки на хората, които са на щат. Това са 33-ма човека плюс 6 души по програма „Мелпомена“. Приходите ни са много  намалели и нямат нищо общо с предходната 2019 г., когато имахме 197 000 лв. приходи от билети, което за Куклен театър е много добър резултат.

В тази година не е важен толкова прихода, който ще направиш.

Идеята на министъра на културата беше това, което заработим, да ни помага за издръжката на дейността – тоест, създаване на нови проекти.

Правим 2 нови проекта за догодина – единият е по легендата и разказа на Ран Босилек „Самодива“ - танцувално-куклен спектакъл с много музика. Очертава се много красив спектакъл, дипломна работа на режисьора Ивета Георгиева. По план трябва да започнем работа по него през януари, материалната ни база за спектакъла е готова. Община Стара Загора също ни помогна. Министерство на културата има договор с общината за съвместна дейност за подпомагане на опера, драматичен и куклен театър. През  януари Общинският съвет гласува тези суми – 120 000 лв. за Кукления театър, 120 000 лв. за Драматичния театър и 240 000 лв. за операта. Тези средства ни помагат да издържаме дейността си във време, в което не можем да правим големи приходи.

- Ще има ли нужда от пренастройване на репертоарния план според обстановката?

- Налага се както пренастройка на репертоарния план на театъра, така и на плана за продуциране. Спектакълът „Самодива“, както и следващият проект, който подготвяме  -„Майсторът и Маргарита“ с екипа на Веселка Кунчева и Мариета Голомехова, трябваше да се играят тази година. Отложих за догодина и пиесата по приказката на Валери Петров „Копче за сън“.  

- Намерихте ли други, модерни форми, за да достиганете до зрителите?

- Още през март безплатно в страницата на Кукления театър и с телевизията излъчвахме нашите постановки, за да ги гледат децата. Това обаче не е същността на сценичното изкуство.

Отсреща са ни нужни очи, вперени в актьорите, в сцената.

Не подкрепям едно бъдещо развитие в посока онлайн общуване с публиката. То няма как да има същото въздействие.

- Какви са очакванията ви от следващата година?

- Очакванията ми за следващата година са оптимистични. Иска ми се да се успокои обстановката, държавата да влезе в един нормален ритъм на работа, да няма страх и грижа за физическото оцеляване.

Искам да се обърна към колегите си и към всички хора, които се занимават с театър, с пожеланието да запазят своя дух, неистовото си желание за работа и безкомпромисен критерий, когато творят. Колеги, ще дойдат по-добри времена и отново ще можем да мечтаем заедно и да постигаме мечтите си!

Коментари към новината

Още новини от Култура