Новини от област Стара Загора и България

Ресторанти и хотели връщат капарото за Коледа и Нова година, отказват се

2555 26/11/2020 17:00 Икономика Бизнес
Ресторанти и хотели връщат капарото за Коледа и Нова година, отказват се
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите очакват фалити на част от големите обекти

Новите мерки за ограничение на коронавирусната зараза ще ударят фатално голямата част от заведенията и хотелските комплекси в страната. Повечето от тях вече са решили, че няма да отворят на 21 декември и няма да проведат коледни и новогодишни тържества. За това алармира Вени Петрова, Председател на Българската хотелиерска и Вени Петроваресторантьорска асоциация и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора.

Повечето от заведенията, които са взели капаро за Коледа и Нова година, в момента го връщат. Сега собствениците ще пуснат в неплатен отпуск работниците си, а от януари нататък ще решат дали да ги съкратят, посочи Петрова. В Сдружението в Стара Загора членуват 72 фирми, които управляват 120 заведения за хранене и над 18 хотела.

24-те лева на ден, които дава правителството за работниците и служителите в тези заведения, са крайно недостатъчни, особено за онези, които работят на заплати от 800 - 900 лв. „Готвачите стигат до заплати от 1200 - 1600 лв. и няма как да се задоволят с възнаграждения от 24 лева на ден“, посочва още Вени Петрова. „Лошата ни прогноза е, че в момента, в който се отворят границите, кадрите ни ще заминат навън. Трудно се създават добри специалисти в този бранш, нужни са години“, предупреждава тя.

В Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите очакват и фалити в бранша, особено при по-големите обекти. „Ако на 21 декември бъде прекратено извънредното положение, най-напред ще започнат работа кафенетата. За всички останали обекти, които имат големи кухни, е нужно повече време. Проблем е отношението на правителството към хотелите, те са в изключително неизгодна позиция. Не ги затварят, но в същото време един гост на хотела не може да ползва ресторант, казват от Сдружението. Очаква се през следващите месеци хотелите да генерират изключително и само загуби“.

На заседание от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора са взели решение, че ще огласят публично ресторантите и заведенията, които ще работят с доставка на храна по домовете. По този начин хотелите също ще могат да ползват тези доставчици за нуждите на своите гости.

„Видя се, че България няма никакъв административен капацитет. В нашата организация едва около 10% от собствениците на заведения и хотели са ползвали мерките на правителството 60:40 и 80:20. От понеделник слудващата седмица ще може да се кандидатства за тези 24 лева на човек, надяваме се да става лесно и бързо, казват от браншовата организация.

Коментари към новината

Още новини от Икономика