Новини от област Стара Загора и България

План за съживяване на Индустриална зона „Еленино“ предлага КРИБ – Стара Загора

2592 26/11/2020 15:00 Икономика Бизнес
План за съживяване на Индустриална зона  Еленино  предлага КРИБ – Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Нереализираната зона днес прилича повече на бунище, отколкото на площадка за строеж на предприятия

Първи стъпки към възраждане на проекта на нереализираната Индустриална зона „Еленино“, направиха от КРИБ – Стара Загора и ръководството на новата Индустриална зона „Загоре“. Перспективите пред построената преди 11 години, но изоставена индустриална зона край Калояновско шосе ще станат повече от добри, ако в близост бъде изградена Стефан Шоселоввтората връзка с АМ „Тракия“, смята Стефан Шоселов, председател на КРИБ–Стара Загора и на УС на Индустриална зона „Загоре“. Според него и други старозагорски бизнесмени Индустриална зона „Еленно“ ще привлече именно стратегически инвеститори, които търсят по-големи парцели за развитие на бизнеса си.

Злополучната история Индустриална зона „Еленино“ разполага с площ от 206 декара. Зоната беше официално открита през 2009 година от тогавашното кметско ръководство на проф. Светлин Танчев. В строителството й бяха инвестирани близо 2 милиона лева. С парите беше извършена рехабилитация и изграждане на техническа инфраструктура в зоната, изграден беше около 1 км нов път, две пътни връзки, мостово съоръжение, довеждаща електроснабдителна система.

Инвеститори обаче така и не се появиха, а днес мястото е в плачевно състояние. Запустяло е и през годините там се е оформило бунище,  изхвърлят се отпадъци, кабелите са демонтирани. Ще бъдат необходими няколко стотин хиляди лева само за да се изчистят боклуците в зона „Еленино“, изчисляват  от КРИБ.  

Така изглежда в края си пътят до Индустриална зона Нови надежди Преди месец от КРИБ, АРИР и Индустриална зона „Загоре“ са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с настояване втората връзка към АМ „Тракия“ все пак да бъде изградена. „Има разчет, според който това съоръжение ще струва на държавата между 600 хиляди и 1 милион лева, което е нищо в сравнение с икономическия тласък, който ще получи града“, посочва Шоселов. „Ако връзката се изгради, до 2 години ще направим Индустриална зона „Еленино“ много атрактивна за инвеститорите, убеден е той.

Около района на зоната има възможност да се обособят допълнително около 450 дка. Идеята е зона „Еленино“, по подобие на Индустриална зона „Загоре“,  да се развива от община Стара Загора и местния бизнес в партньорство с държавата в лицето на НК „Индустриални зони“.

„Вече загубихме двама инвеститори, които искаха да закупят парцели по 50 - 60 дка, но не разполагаме с толкова големи площи“, посочи Шоселов.

Сагата с летището С добър потенциал за развитие като индустриална зона на Стара Загора  е и бившето летище. То притежава най-големи възможности да привлече стратегически  инвеститори. „Полосата може би ще запази функцията си на летище, но около нея може да се обособи индустриална зона със сериозни качества. В тази посока са плановете както на Община Стара Загора, така и на бизнеса“, казва Шоселов.

Интересът към зона „Загоре“ Над 50 дка от общо 115-те дка в Индустриална зона „Загоре“  вече са продадени. В момента текат преговори за продажбата на още 19 дка. Последният инвеститор, който проявява интерес към зоната работи в сферата на електрониката, уточниха от ръководството на зоната, но отказаха подробности преди сделката да стане факт. Желаещите да инвестират в Стара Загора са предимно с дейности с висока добавена стойност, каквито искаме да развиваме за в бъдеще в общината, казват от ръководството на зоната.

Коментари към новината

Още новини от Икономика