Новини от област Стара Загора и България

Решено - държавата налага строги ограничения от петък до Игнажден

Решено - държавата налага строги ограничения  от петък до Игнажден
Divident.€U Divident.€U

Държавата налага строги ограничения в дейностите с масово участие на хора от петък, 27 ноември до 21 декември включително. Това обяви здравният министър д-р Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Мерките ще бъдат в сила допреди Коледа

Ето най-важните забрани и ограничения, които влизат в сила след два дни:

* Всички училища минават в неприсъствена форма на обучение, затварят се детските градини и ясли.
* Преустановяват се всички конгреси, семинари, тиймбилдинги
* Преустановяват се груповите културни и развлекателни събития с изключение на театрите, където ще се допускат зрители до 30% от капацитета и те трябва да бъдат с маски
* Не се допускат частни тържества с повече от 15 души
* Без индивидуален и колективни спортувания за лица до 18-годишна възраст. Състезанията за тези над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.
* Няма да работят фитнесцентровете, игрални зали, казина
* Преустановява се работата на заведенията за хранене и развлечения, допускат се доставки или вземане на храна
* Преустановява се работата на моловете и търговски центрове, с изключение на банки, аптеки, оптики, зоомагазини, доставчици на услуги, които се намират в моловете. * * * * Малките магазини продължават да работят при сегашните условия.
* Спират се организираните туристически пътувания и екскурзии.
* Храмове, паркове и градини остават отворени, няма да бъде налаган вечерен час.

Мерките не са толкова строги, колкото са в други страни, посочи министър Ангелов. Те ще влезнат в сила от петък вечерта, тоест тогава учениците ще ходят на училище и моловете ще бъдат отворени.

Целта не е хората да бъдат затворени по домовете си, а да се намали заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица. Това ще доведе и до намаляване на смъртността, което се очаква да се случи между втората и третата седмица, посочи ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб. Според него подобни мерки в подобен срок са дали добри резултати в други засегнати от коронавируса страни.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че Европа продължава да е в разгара на пандемията. За последните 14 дни са заразени 3 млн. души, а починалите са 50 000. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни, заяви той.

В Пловдив, Стара Загора и Плевен ще има центрове за вземане на плазма, както в София и Варна, а лекарства са осигурени, увериха здравните власти.

Коментари към новината

Още новини от Здраве