Новини от област Стара Загора и България

Онлайн конкурс в прослава на райската ябълка заменя празника в Хрищени

574 24/11/2020 15:00 Забавно Любопитно
Онлайн конкурс в прослава на райската ябълка заменя празника в Хрищени
Divident.€U Divident.€U

Онлайн конкурс на тема„Райската ябълка - божествено, красиво и вкусно изкушение“ обяви кметството на село Хрищени и НЧ "Стефан Генчев 1901", съвместно с Община Стара Загора. В Хрищени всяка година по това време организираха пъстър празник на райската ябълка, но сега заради пандемията ще има виртуалния конкурс. 

В конкурса може да вземе участие всеки, който обича вкусния плодов елексир като изпрати снимка на украса или със силата на думите, с красотата на четката и боичките, чрез сръчността на ръцете си представи своето послание.

„Отдайте се на своето въображение, развихрете фантазията си, пресъздайте по оригинален начин многото приложения на прекрасния оранжев плод“, призовават организаторите.
Те очакват на адрес [email protected] снимки на рисунки, стихотворения, картички, сувенири, домашни украси… дори и записани от участниците видео послания.

Предложенията ще вземат участие в специална изложба, която ще бъде открита в пенсионерсия клуб на село Хрищени. Творбите ще бъдат публикувани на фейсбук страницата „Читалище Стефан Генчев Хрищени“. Най-произведения ще бъдат отличени, а всички участници ще получат грамоти.

„Традиционният фестивал на райската ябълка тази година няма да се състои, но ние искаме да запазим празника, който с много любов сътворяваме вече четиринадесет години. Поради това искаме да създадем онлайн нашето цветно събитие“, обясни кметът на село Хрищени Радка Желева.

Дървета с оранжевия плод има в повече от 150 къщи в селото. Според историческите данни първите 16 дръвчета донесъл в Хрищени през 30-те години на миналия век, местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ. Плодът е много полезен за профилактика на сърдечносъдови заболявания, а освен това забавя отслабването на зрението и стареенето на кожата.

Срокът за изпращане на снимки и творби е 30 ноември 2020 година. Изпратените предложения трябва да са придружени с трите имена на автора, възраст, населено място и телефон за обратна връзка

Имената на наградените ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на организаторите на 4 декември.

 

Коментари към новината

Още новини от Забавно