Новини от област Стара Загора и България

Инж. Румен Райков: Новият закон за ВиК няма да повиши цената на водата в Старозагорско

Инж. Румен Райков: Новият закон за ВиК няма да повиши цената на водата в Старозагорско
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Новият закон за ВиК сектора в България предвижда изменение в структурата на цените на водата и преразпределяне на тежестта им между потребителите. В тази връзка се обърнахме към управителя на ВиК – Стара Загора, инж. Румен Райков, за да разберем ще наложат ли законовите промени увеличение на цената на водата в общините, обслужвани от старозагорското дружество. В момента цената на водата, доставяна от ВиК – Стара Загора, е 1,91 лв., която заедно с таксите за канализация и пречистване става 3 лв. с ДДС.

Въпреки законовите промени, не се предвижда увеличение на цената на водата в Стара Загора, Гълъбово, Казанлък, Чирпан и Раднево, посочи Райков. Според него гаранция за това дава утвърденият от ДКЕВР бизнес план, по който ще работи дружеството през следващите 2 години.

В Стара Загора няма предприятия с големи задължения към водоснабдителното дружество, посочи още Райков. На този фон несъбраните вземания на ВиК дружествата в страната възлизат на над 130 млн. лв. Неплатените суми се трупат предимно от частните потребители. „С тях говорим за разсрочени плащания, имаме начин на работа, който дава резултат през последните години“, допълва той.

На този етап проблемът с безводието, появил се в края на лятото, също е решен, казват от старозагорското ВиК дружество. „Търсим вода с добри качества от подземните пластове, която идва от планининте. Стара Загора разчита на подземни води, а не на реки и язовири“, казва инж. Райков. В момента състоянието на водоизточниците е по-добро, защото лятната суша приключи.

През последните години старозагорското ВиК въведе водомери с дистанционно отчитане при 50 000 абонати в Стара Загора. Този процес ще продължи и занапред.

Инж. Румен РайковИнж. Румен Райков, управител на ВиК – Стара Загора:
Не е полезно управлението на ВиК сектора от много институции

- Инж.Райков, какви проблеми  трябва да реши новият Закон за ВиК дружествата?
- Основният проблем, който ще реши новия закон, е този с управлението на ВиК дружествата. Трябва да имаме само едно ръководство и това да бъде МРРБ. Необходимо е ясно и отчетливо да се знае кой ръководи сектора, да има ясна субординация. В момента МРРБ  казва едно, Басейнова дирекция има друго виждане по дадения въпрос, а след това ДКЕВР може да изкаже трето. Това пречи на добрата работа и координация.
ВиК секторът се управлява от твърде много закони и институции и това не е добре. Чрез ВиК холдинга  ще могат да се ръководят добре дружествата, да им се помага и да се реагира навреме, когато има нужда това да се направи.

- Ще помогне ли този нов закон да се реши проблема с огромните загуби на вода във ВиК мрежата на страната?
- Истината е, че един закон сам по себе си няма как да намали загубите на вода, ако самите ние нямаме ясен план за това. ВиК мрежата в страната е много амортизирана, тя е на 50-60 години. Трябват много пари, за да се подменят старите тръби. По изчисления на Световната банка на България са и необходими 11 - 12 млрд. лева, за да смени изцяло ВиК мрежата си. Сега са осигурени 2,5 млрд. лева на ВиК дружествата, в които влизат както европейски средства, така и 1 млрд. лева от държавата. Регион Стара Загора ще разполага със 100 млн.лева, за да подобри водоснабдяването си. Имаме вече подписани договори за строителство на някои лотовете – те са в централната градска част на Стара Загора. Надявам се да приключим проектите в срок до 2 години.

- До каква степен е решен проблема с амортизираната ВиК мрежа в Стара Загора?
- Ние започнахме да решаваме този въпрос преди години. Хората знаят, че успяхме да сменим основните довеждащи воопроводи в града в размер на десетки километри и по този начин  решихме проблема с водния режим на Стара Загора. Тогава теглихме заем от 7 млн. евро от ЕБВР. Остават ни само 2 вноски, за да върнем изцяло кредита си. Сега Европейската банка за възстановяване и развитие ни отпуска още 6 млн. евро заем, с който ще съфинансираме проекта си по ОП „Околна среда“. Така работата по подновяване на водопроводната мрежа на Стара Загора ще продължи и ще даде добри резултати за всички ползватели.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество