Новини от област Стара Загора и България

Чистотата на старозагорския въздух - в норма, според МОСВ

Чистотата на старозагорския въздух - в норма, според МОСВ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

През последните 3 години средногодишното ниво на замърсяване на въздуха по замърсител фини прахови частици в Старозагорска община е около два пъти под определената норма, а броят на превишенията на средногодишната норма е значително под допустимия праг. Това се казва в писмо на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, адресирано до старозагорските народни представители Маноил Манев и Радостин Танев чрез председателя на 44-то Народно събрание – Цвета Караянчева.

Оценката на качеството на атмосферния въздух се извършва по следните основни показатели /съобразно европейското законодателство/ - фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид, озон и бензен. Резултатите от мониторинга по тези замърсители показват, че установените норми са спазени, тоест качеството на атмосферния въздух в Стара Загора не е нарушено, пише още в отговора на екоминистерството.

Писмото е изпратено във връзка със запитване на старозагорските депутати за качеството на атмосферния въздух в община Стара Загора.
Двамата народни представители отправиха въпросите си към министъра на околната среда и водите във връзка с проучване на Българската асоциация за закрила на пациентите у нас. Тя е единствената организация от България, партнирала на Европейския алианс за обществено здраве в изготвянето на доклад за чистотата на въздуха в европейските градове.

В доклада на организацията Стара Загора е поставена на първо място в Европа по смъртност на хората от мръсен въздух. Проучването е продължило една година, се казва в сайта на пациентската организация.

Още по темата: Противоречив доклад посочи Стара Загора за европейски първенец по мръсен въздух

Министърът на околната среда и водите казва още в писмото си, че контролът на качеството на атмосферния въздух на община Стара Загора се извършва в два постоянно действащи пункта за мониторинг, които са част от Националната система за контрол и качество на атмосферния въздух. Едната автоматична станция е „Зелен клин“ – с непрекъснати измервания и пункт за мониторинг „РИОСВ“, който е с ръчно пробонабиране и последващ лабораторен анализ. Всички показатели на въздуха са в норма, показват изследванията.

Коментари към новината

Още новини от Общество