Новини от област Стара Загора и България

България се нарежда на 7-мо място в ЕС по смъртност от К-19

България се нарежда на 7-мо място в ЕС по смъртност от К-19
Divident.€U Divident.€U

По смъртност от К-19 България се нарежда на седмо място в ЕС, стана ясно от редовния седмичен брифинг за разпространението на коронавируса у нас.“ Към 11 ноември т.г. смъртността у нас от COVID-19 е 9,86 на 100 хил. души. По ниво на смъртност от Covid 19 България се съизмерва с Италия и Испания.“, каза здравният министър Костадин Ангелов.
От европейските държави само Финландия остава в оранжевата зона по разпространение на инфекцията. Средната заболеваемост в България е 518 на 100 000. По този показател България е на 14-то място от общо 30-те страни.
Здравният министър и главният здравен инспектор призоваха да не се купуват лекарства, да не се презапасяват гражданите, както и да не се самолекуват. Много от лекарствата, които се препоръчват в социалните мрежи, дори са опасни, а и може да са и вредни при преболедуване от коронавирус, предупредиха те.
В училищата сме възприели, че всички училища, в които има заболеваемост 15% от всички ученици на територията на училището със симптоми за коронавирус, се извеждат в електронна среда на обучение. На места областните щабове могат и имат правото да взимат по-строги мерки, като това се отнася и до работата на заведенията.
Ангелов подчерта, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните пациенти на дневна база - почти наближават 1 000 души за денонощие.
По данни на националната информационна система за COVID-19 заразените у нас медицински специалисти са 3 459. 1275 са лекарите, 1094 - медицинските сестри и 449 при санитари. Останалите са друг медицински персонал.
Най-голм брой на заети легла има в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен.

Коментари към новината

Още новини от Здраве