Новини от област Стара Загора и България

Експерти: Полушлемовете са напълно безполезни срещу коронавирус!

Експерти: Полушлемовете са напълно безполезни срещу коронавирус!
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Масово използваните полушлемове вместо предпазни маски, при които парче плексиглас покрива само устата, нямат никаква защитна стойност и на практика са напълно безполезни. Те обаче са предпочитани в много от търговските обекти, защото с тях се диша по-лесно, имат добър външен вид, който не закрива лицето, и са по-удобни за носене от маските или целите шлемове.

"Тези изделия не могат да изпълнят основното си предназначение, а именно да защитят потребителя от вирусите при общуване с търговеца по простата причина, че не отговарят на изискването за херметичност", посочват специалисти от Центъра за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора.

Защитните екрани са важни предпазни средства. Употребяваните защитни средства трябва да са минали през изпитване от сертифициращ орган и да имат СЕ маркировка, предупреждават експертите. В Европейската комисия се водят дискусии дали защитните лицеви екрани да бъдат причислени към по-висока категория на защита с повече изисквания, особено когато се ползват от персонал на първа линия в борбата с емидемията.

Три вида маски има според регламентите. Обикновените маски от плат също попадат под директивите за обща безопасност. Вероятността от защита от вируса с тях обаче е не повече от 30%, казват специалистите. Дори най-обикновените маски от плат трябва да имат инструкция за употреба, която всеки производител е длъжен да постави. В нея трябва да пише как се използва изделието, дали маската е еднократна или е за многократна употреба. Освен това всеки производител на обикновени, текстилни маски е длъжен да сложи надпис: "Не е лично предпазно средство и не е медицинско изделие", казват експертите.

Специалистите обръщат внимание на хората да бъдат бдителни при избора на лични предпазни средства и при нередности да алармират контролните органи - Комисия за защита на потребителите, Държавна агенция метрологичен и технически надзор, Дирекция "Надзор на пазара" и други. При подаден сигнал от потребители, тези контролни органи са длъжни да направят проверка.

Коментари към новината

Още новини от Здраве