Новини от област Стара Загора и България

Pfizer пуска ваксина срещу K-19 с 90% ефективност до края на годината

Pfizer пуска ваксина срещу K-19 с 90% ефективност до края на годината
Divident.€U Divident.€U

37% от българите не са склонни да се ваксинират срещу коронавирус заради конспиративните теории

Ваксината срещу новия коронавирус на фармацефтичния гигант Pfizer, разработена заедно с германската компания BioNTech е постигнала 90% ефективност в последната, трета фаза на изпитанията. Това дава надежди, че ваксината може да се появи на пазара до края на годината.

Изпитанията с тази ваксина са направени върху над 40 000 доброволци. Създателите й посочват, че защитата срещу Covid-19 се получава при прием на 2 дози от ваксината през 28 дни.

Третият етап от изпитанията е последен, преди ваксината да получи лиценз. Спореуд Pfizer и BioNTech до края на 2020 година може да бъдат произведени до 50 милиона дози от ваксината, а следващата година многократно повече.

Европейския съюз вече води преговори за закупуването на около 300 милиона дози от ваксината на Pfizer и BioNTech.

В същото време изследване на СЗО показа, че 37% от българите са с нагласа да не се ваксинират срещу Covid-19. Основният мотив на тези българи е по-скоро склонност да се вярва на конспиративни теории, че чрез ваксинирането се преследват други цели, а не преборване на пандемията и предпазване от заразяване, обяви в сутрешния блок на bTV доц. д-р Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

"За съжаление антиваксиналните движения се засилиха през последните години, не само срещу тази ваксина, но и срещу морбили, варицела и други. Ние сме на едно от първите места в света по вярвания в конспиративни теории", подчерта доц. Околийски. През октомври спрямо юли скепсиса се е увеличил. Ще видим дали през ноември повече хора ще повярват в опасността, която носи коронавируса, заради усложнената епидемична обстановка, допълни той.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве