Новини от област Стара Загора и България

Къщата на архитекта - споделено пространство в ковид кризата

Къщата на архитекта - споделено пространство в ковид кризата
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

След броени дни отбелязваме 130 години от рождението на арх. Христо Димов

Със задълбочаването на ковид кризата все повече  работим от вкъщи. Използваме различни модерни средства на комуникация помежду си, провеждаме конферентни разговори и срещи.

На всички обаче ни липсва общото пространство - това, в което да обменим  с колеги и приятели идеи, да изгледаме филм, да прочетем  хубава книга или да послушаме музика. И това, разбира се да бъде извън домашната ни среда, както и  да бъде безопасно...

Такова „споделено пространство“ предлага любимата на старозагорци Къща на архитекта, която се намира на артистичната уличка „Сава Силов“ 37“,  под градинката с „Пингвините“.

„Не става въпрос за бизнес пространство - такова,  което  можеш да посетиш срещу абонамент или такса. Нашето място е различно - искаме гостът ни да почувства приятната, артистична  обстановка и да я сподели с близки по идеи хора“, обяснява инициаторът на идеята Боряна Каниду.

Тя е психолог по професия, търси път към душевния комфорт на хората. Посреща с удоволствие тези, които желаят да се потопят в красивото преживяване, което създава обстановката в старата старозагорска къща, строена през далечната 1920 година от именития архитект Христо Димов.

Най-често тук идват приятели, които не са се виждали отдавна. Срещат се , за да избягат от проблемите покрай ковид кризата, да си поговорят, да изпият чаша чай или кафе.

Къщата на архитекта предлага споделено простанство, co-ART space за тематични групови събития между приятели, екипи и семейства до 6 човека. „Мястото и трансформацията на пространството е от нас  при зададена тема - било то киновечер, тематична изненада за приятел, събитие за екип, сбирка между съмишленици“, обясняват домакините в своята фейсбук страница.

През лятото гостите на  старата градска къща използват неповторимата атмосфера на двора и балкона. Сега предпочитаното  пространство е на втория етаж, където се намират двете преходни стаи в някогашния дом на арх. Димов. Домакините са пресъздали тук топлината и уюта на отминалото романтично време...

„Хората, които идват да изпият чая си тук, са по-специални. Обикновено те не търсят обстановката на заведението, а уюта и артистичността на различното място“, смята Боряна Каниду.

За създателя на къщата Романтичната къща на арх. Христо Димов е построена през 1920 г. в стил сецесион. След това къщата търпи някои промени. 10 години по-късно архитектът изгражда красивия и просторен балкон на втория етаж и кръглата стая под него. Затова и терасата е в малко по-различен стил.

Интересно е, че самият арх. Димов е пожелал  дома му  да остане достъпен за широката общественост на Стара Загора.

Арх. Христо Димов е бил областен архитект на Стара Загора. Само след броени дни, на 22 ноември се навършват 130 години от рождението му. Тогава стопаните от сдружение „Различният поглед“ ще покажат изложба, на която старозагорци ще могат да видят как е изглеждал дома преди и сега.

През 1921 г. арх. Димов завършва Чешката държавна политехника. При завръщането си се установява в Стара Загора. През 1943 г. е основател и пръв преподавател в  Държавната строителна гимназия, след това преименувана в Строителен техникум. Проектирал е сградата на обществените баня с минерална вода в село Ягода, Овощник, Кортен, Кърджали и Джебел. По негови проекти са изградени Патка баня в Стара Загора, Втора прогимназия, затворът в Стара Загора, фабрика „Кремона“ в Казанлък и много други.

Негови са проектите  на къщата на големия старозагорски поет Веселин Ханчев, както и клиниката на Ханчеви. Трите къщи носят почерка му, образувайки своеобразен архитектурен комплекс.

Различният поглед към нещата Днес Къщата на архитекта се стопанисва от Сдружение „Различният поглед“. В него са се обединили 6 души с общи идеи и възгледи за промяната на света и създаването на красиви общи пространства. Желанието им е да покажат, че старите къщи могат да се реставрират, да запазят духа на своето време, но и да бъдат изпълнени с енергията на съвременните хора.

От 2017 г. Къщата на архитекта е независима, тя не разчита на финансова подкрепа от институция, казва Боряна Каниду. От Сдружението плащат наем, организират културни събития.

„Наехме  къщата на арх. Димов през 2012 г., но като цяло започнахме да правим реконструкции по-късно. Искаме хората  да знаят, че хубавите неща могат да се създадат и с малко средства, но с много желание и фантазия“, казва Боряна. В това може да се убеди и всеки, който прекрачи прага.  

Всички вещи са вплетени по неповторим начин в средата, създават уют и усещане за пълнота. „Това е независимо пространство в Стара Загора. Сега го поддържаме ние, утре може да е някой друг. Желанието ни е мястото  да бъде обмен на положителна енергия и да носи духа на Стара Загора от старото време“, казва Боряна.

Коментари към новината

Още новини от Общество