Новини от област Стара Загора и България

Проф. д-р Лилия Пекова: Лекари и студенти да се обединят в борбата срещу Covid-19!

Проф. д-р Лилия Пекова: Лекари и студенти да се обединят в борбата срещу Covid-19!
Divident.€U Divident.€U

Апел за обединение в борбата срещу Covid–19 към всички лекари и медицински сестри от други области на медицината, отправи днес началникът на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ - проф. д-р Лилия Пекова. Апелът беше отправен по време на необичаен концерт под прозорците на болните от ковид пациенти в  двора на клиниката. Под мотото "Заедно" оперното дуо "Адикт" изнесе истински концерт на живо. По този начин организаторите от читалище "Родина" и участниците изразиха благодарността си към денонощния труд на медиците.

Гласовете на оперните изпълнители достигнаха до пациентите на клиниката, които отвориха прозорците, за да се насладят на изпълненията им.

Инициативата получи подкрепа и от областния управител Гергана Микова, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, ръководствата на Тракийския университет и Медицинския факултет, РЗИ и на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“.

„Отправям апел към всички лекари и медицински сестри от други области на медицина да дойдат и да ни помогнат. Заедно можем много. Нека да не се страхуват от COVID-19, който е не само тук, зад тези прозорци и врати - той е навсякъде!“, каза проф. Пекова. Само до преди година се считаше, че специалността „Инфекциозни болести“ е затихваща и единици медици я специализираха. Но ето - оказа се, че значимостта на специалността си остава. Ние сме първите, които поехме пациентите от самото начало на пандемията, но сме малко и не можем да се справим сами с изключително големия брой заболели с COVID-19, подчерта проф.д-р Лилия Пекова.

Нейният апел беше адресиран и към студентите по медицина от 4-ти, 5-ти и 6-ти курс -  също да се включат в борбата срещу Covid-19. Според началника на Клиниката по инфекциозни болести студентите могат да помогнат в обгрижването на пациентите, осъществяването на санитарно-хигиенните мероприятия, в попълването на документацията. От своя страна лекарите ще им дадат от своя опит, кален в годините, знания, ще им помогнат да усетят какво значи да си лекар, каза проф. Пекова.

Коментари към новината

Още новини от Здраве