Новини от област Стара Загора и България

РЗИ разпореди още болници в Старозагорско да разкрият ковид отделения

РЗИ разпореди още болници в Старозагорско да разкрият ковид отделения
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Със своя заповед от 27 октомври директорът на РЗИ – Стара Загора, д-р Станимир Станков разпореди да бъдат разкрити ковид отделения в още няколко болници в област Стара Загора, освен сегашното в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович“.

В Стара Загора това ще направят две частни болници. От 29 октомври  МБАЛ „Тракия“ трябва да разкрие 20 легла за лечение на положителни за Covid-19 и 6 за интензивно лечение на заразени с коронавирус пациенти. От 2 ноември ковид отделение трябва да разкрие и МБАЛ „МК – Св. Ив. Рилски“ – клон Стара Загора. Там РЗИ разпорежда да бъдат разкрити 10 легла за хоспитализирани с коронавирус и 6 легла за интензивно лечение.

Прочети още: Предлагат Болница "Тракия" - Център да стане общ център за лечение на Covid-19

Ковид отделение ще започне да работи и в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък с 19 легла за лечение на пациенти, положителни за Covid-19 и 5 легла за интензивно лечение.

Същата заповед задължава УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ да осигури 70 легла за ковид болни  плюс 14 легла в интензивно отделение.

Положителните за Covid-19 пациенти обаче няма да се приемат едновременно във всички болници, разкрили ковид отделения, а това ще става поетапно, поясни за Divident.EU д-р Станимир Станков, директор на РЗИ – Стара Загора.

При запълване на 80% от капацитета с ковид легла в УМБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович“, ще започне прием на болни с коронавирус в отделението на МБАЛ „Тракия“. Когато бъдат заети 80% от леглата в „Тракия“, ще започне прием на ковид пациенти в МБАЛ „МК – Св. Ив. Рилски“. На същия принцип, при достигане на 80% заетост на леглата, ще започне прием на ковид пациенти в казанлъшката МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“.

Същата заповед разпорежда в общинските лечебни заведения за определят сектори за лечение на пациенти с възпалителни заболявания на дихателната система с отрицателни тестове за Covid-19.  В белодробната болница в Стара Загора ще бъдат разкрити 50 легла за отрицателни на ковид пациенти, на които ще се лекуват пациенти от община Стара Загора. В общинската болница в Казанлък ще бъдат разкрити 8 такива легла за пациенти от общините Казанлък, Павел Баня, Гурково, Мъглиж и Николаево.

В общинските болници в Чирпан, Раднево и Гълъбово ще се поддържат минимум 10% от леглата за пациенти, отрицателни на PCR тест за Covid-19.

Всеки ден до 10 часа изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович“ и управителите на МБАЛ „Тракия“, МБАЛ „МК – Св. Ив. Рилски“ и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък  ще предоставят информация за заетите ковид легла, както и за отрицателните на Covid-19 пневмонии лежащи пациенти.

Във всеки град – център на община от Старозагорска област, ще бъде разкрит кабинет за пробонабиране за изследване с PCR тест за Covid-19. По този начин ще бъдат улеснени гражданите със симптоми от по-малките селища на областта, които досега трябваше да пътуват до по-големите градове, за да се тестват.

Коментари към новината

Още новини от Здраве