Новини от област Стара Загора и България

Противоречив доклад посочи Стара Загора за европейски първенец по мръсен въздух

Противоречив доклад посочи Стара Загора за европейски първенец по мръсен въздух
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Доклад на Европейския алианс за обществено здраве (EPHA), поставя Стара Загора на първо място в Европа по смъртност на хората от мръсен атмосферен въздух. Проучването е продължило една година се казва в официалния сайт на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), която е единствения партньор на EPHA от българска страна. В сайта на пациентската организация буквално пише: „Относно отчитане замърсяване на атмосферния въздух с ФПЧ и серен диоксид (като причина за смърт, б.р.) в Област Стара Загора, най-много са в Община Стара Загора, Гълъбово и Гурково. Поради тази причина в новия доклад на CE-Delft, община Стара Загора е на първо място по смъртност в Европа от мръсен въздух – 85% от населението умира от заболявания, причинени от лошия атмосферен въздух“. Пълният текст с таблици можете да видите тук: https://www.patient.bg/view_news_bg.php?news_id=6562

В цифрите, посочени в доклада обаче, има очевидни противоречия. Точно преди цитирания текст в доклада е написано следното за смъртността в България: „Умирания по причини за смъртта през 2019 г. - от общо 108 083 души от новообразувания (злокачествени заболявания) умират 18 298 души; от болести на органите на кръвообращението – 69 632 души; от болести на дихателната система – 4193 души; от болести на храносмилателната система – 4 113 души, а некласифицирани другаде – 3843 души; от външни причини за заболеваемост и смъртност – 2571 души, като преобладават във всички заболявания повече мъже, отколкото жени.“

Не става ясно как при положение, че смъртността само от онкологични и сърдечно-съдови заболявания в страната е в пъти по-голяма, отколкото от болести на дихателната система, 85% от населението в точно в Старозагорска област умират от заболявания, причинени от лошия атмосферен въздух.

„Основният причинител за замърсяването в Област Стара Загора са ТЕЦ-овете, които замърсяват със серен диоксид (SO2)“, се посочва още в изследването.

Докладът е разработен от НПО-та от 10 европейски държави, като от страна на България, разработката е направена от цитираната Българска асоциация за закрила на пациентите. Екипът на Divident.€U се свърза с Ренета Илиева, представител на пациентската организация и главен координатор на проекта „Чист въздух за здраве“. Тя подчерта, че във връзка с подготовката за доклада БАЗП е ползвала официални статистики както от България, така и на Европейската агенция по околна среда. „Официалните статистики у нас не са реалистични, тъй като нямаме прецизна апаратура за фини прахови частици“, обясни Илиева катастрофичните изводи, направени в доклада.

Официалните данни за чистотата на въздуха в Стара Загора, получени чрез измервателната станция в областния град показват друго - няма отклонение по нито един от показателите му. През последните години има ясна тенденция за намаляване на фините прахови частици в атмосферата. По отношение на този показател не са отчетени превишения нито на среднодневната, нито на средногодишната норма.

Загова специалистите от отдел „Екология и гори“ в община Стара Загора смятат, че данните в доклада не отговарят на истината. От управлението на „ТЕЦ Марица Изток 2“ са категорични, че въпросния доклад е тенденциозен и цели демонизиране на въглищната енергетика в региона и има съвсем други цели.

Средногодишната норма на ФПЧ е 40 микрограма на кубически метър, а през 2019 г. този показател за Стара Загора е 20,94 микрограма, което е два пъти по-ниско от нормата. В норма са и останалите показатели, казва Маргарита Георгиева, началник отдел „Екология и гори“ в община Стара Загора. От община Стара Загора не знаят защо въпросното европейско изследване не е използвало официалните данни от автоматичната станция за измерване на атмосферния въздух.

Разминаване на 180 градуса На измервателната станция в „Зеления клин“ в Стара Загора се следят всички основни параметри на качеството на въздуха: азотни оксиди, серен диоксид, въглероден оксид, неметанови въглеводороди. „Със серния диоксид имахме проблеми преди 2013 г, но той беше решен с включването на сероочистващи инсталации в енергийния комплекс „Марица изток“, казва Георгиева. Тя припомня, че Стара Загора е имала проблеми и с азотните оксиди през 2011 г., но след промяната на транспортната схема в града, закупуването на нови, модерни автобуси и тролейбуси, този проблем е решен. По отношение на серния диоксид, преносът от комплекса „Марица изток“ е ограничен, особено след включване на СОИ, посочва Георгиева. Часовите стойности на серен диоксид в града при норма 350 микрограма на куб.м. са със стойности  от 3,5 - 5 микрограма.

Съвсем скоро в измерването на чистотата на въздуха в Стара Загора ще се включат още две станции: едната е разположена в междублоковите пространства на ул. „Славянска“, другата е в кв. „Железник“, на ул. „Иван Пашинов“. „Нямаме никакво притеснение за чистотата на въздуха на Стара Загора. Никой не ни е питал във връзка с  доклада на Европейския алианс за обществено здраве. Не знаем от къде са взели информация, за да направят тези заключения, които по принцип звучат абсурдно.“, коментират от старозагорска община.

За по-чист въздух От община Стара Загора предвиждат през следващите месеци да включат измерването на фини прахови частици с размер по-малък от 2,5 микрона. Начертани са редица мерки, които до края на тази и през следващата година ще понижат значително щетите от отопление с твърдо гориво. В Стара Загора 16,5% от хората се отопляват с дърва и въглища. Благодарение на средства по програма LIFE на този етап 67 домакинства в общината ще заменят въглищата с пелети и газ. В следващ етап към тях ще се присъединят още 957 домакинства. Така, на практика, ще се даде възможност да се подменят 70% от уредите, които използват гражданите на Стара Загора за отопление с твърдо гориво.

Диян ДимитровДиян Димитров член на СД на „ТЕЦ Марица Изток 2“:

Докладът на Европейския алианс за обществено здраве е тенденциозен

- Господин Димитров, наскоро излезе доклада на Европейския алианс за обществено здраве, в който Стара Загора е посочена като област с най-мръсен въздух в Европа. Приемате ли това твърдение?

- Докладът на Европейския алианс за обществено здраве е тенденциозен. Неговата цел е да демонизира въглищната енергетика, която е основен поминък в регион Стара Загора. Този доклад има за цел да представи топлоелектрическите централи като най-големите замърсители.

- От  Българската асоциация за закрила на пациентите твърдят, че не вярват на официалните данни за чистотата на въздуха в България.

- Това звучи абсурдно. Има достатъчен на брой измервателни станции, както в Стара Загора, така и в градовете около комплекса „Марица изток“. Те дават официалните данни, които всички ние следим внимателно.

В доклада на Европейския алианс за обществено здраве пише, че „85% от населението в Старозагорски регион умира от заболявания, причинени от лошия атмосферен въздух“. Видимо е колко абсурдно звучи това твърдение! Аз мисля, че то показва самата тенденция в доклада, която е насочена към това да бъде лишен региона от основния си поминък. Всичко е в контекста на „Зелената сделка“. Сигурен съм, че това е една от първите атаки, но няма да бъде последната спрямо въглищните централи. Когато някой пуска доклад, той задължително трябва да каже откъде и какви показатели използва.

- Какво показват измервателните станции, които се намират на място около ТЕЦ „Марица Изток 2“?

- В  ТЕЦ 2  сме правили изследване преди около 2 години. В него ясно се вижда, че почвите и водите, които са в непосредствена близост до централата или на малко по-голямо разстояние от нея са доста по-чисти от почвите и водите, които се намират в непосредствена близост до 10-те най-големи града в страната. Причината за това е, че в годините назад направихме много инвестиции, както в СОИ, така и в други екологични съоръжения. Към момента ТЕЦ 2 отговаря на всички екологични норми. Много ми се иска всеки човек с обществена позиция в Стара Загора, всеки който има авторитет сред хората да реагира на този доклад, защото той не касае само комплекса „Марица изток“, а касае облика на града ни. Когато един потенциален инвеститор има желание да развива бизнеса си в Стара Загора и види публикациите на редица национални медии по отношение на този доклад, със сигурност ще се шокира от данните. Наш общ интерес е да защитим града си и да кажем каква е истината.

- Все пак знаем, че няколко пъти е имало превишаване на нормите по отношение на въздуха на място в Гълъбово. Хората реагираха тогава и в социалните мрежи.

- Действително имаше превишаване на нормите в комплекса няколко пъти, но това беше съпроводено със съответните мерки от страна на компетентните органи. В тези случаи, веднага се налага намаляване на работата на съответните дружества, които са в непосредствена близост. Данните са в РИОСВ и всеки може да се запознае с тях.

Докладът създава лош имидж на Стара Загора. Той няма нищо общо с реалностите - градът има изключително добри природни дадености, намира се на юг от Стара планина, имаме и уникалния парк „Аязмото“. В името на екологията през годините направихме много инвестиции в модерни автобуси и тролейбуси. Предстои закупуването и на първите електрически автобуси. Скоро ще намалим до минимум и ефекта от отоплението с твърдо гориво. Градът ни е чист и има добри възможности за развитие.

Коментари към новината

Още новини от Общество