Новини от област Стара Загора и България

Откриват първата Ветеринарна болница в страната в Тракийския университет

Откриват първата Ветеринарна болница в страната в Тракийския университет
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

До края на годината в Тракийския университет ще започне да работи първата в България ветеринарна болница. Тя ще обслужва  без прекъсване  пациенти не само от всички региони на страната, но и от Македония, Сърбия, Гърция.

В болницата ще работят преподавателите на Ветеринарномедицинския факултет в университета. Здравното заведение ще разполага с лекари-ординатори и денонощни екипи.

"Вече имаме заявки от фермери от цяла България, които искат нашата Университетска ветеринарна болница да обслужва фермите им. Създаваме необходимата организация за това, каза за Divident.€U ректорът на Тракийския университет, доц. Добри Ярков. Едно от най-важните звена в новата болница ще бъде Конската клиника. Тя ще бъде сред  най-добрите на Балканите, убеден е проф. Ярков. „Посетих през лятото ветеринарния университет в Хановер, който е най-стария ветеринарен университет в Европа, както и най-добрата конска клиника в Германия. Имаме подкрепата на немските специалисти и ще ползваме техния опит в организацията  на работата в новата болница", допълни ректорът.

Новата структура Възможност за създаване на ветеринарна болница се появи с промяната в Закона за ветерианрномедицинска дейност от май, тази година. За да се организира дейността на Ветеринарната болница ще бъдат обединени Клиниката за дребни животни в университета, Клиниката за коне и Клиниката за продуктивни животни. Ще бъде сформирана Спешна ветеринарно-медицинска помощ, Отделение по заразни и паразитни болести и Лабораторен комплекс, който ще прави експресни изследвания на кръв, урина и паразитни болести.

Клиниката за коне ще бъде разширена с рехабилитационен център за възстановяване в конната база на университета. Тя ще се използва като база за възстановяване след  операции. Ще бъде създадена и мобилна клиника за продуктивни животни, освен съществуващата и в момента стационарна клиника в Студентски град.

Университетското ръководство предвижда да закупи бусове, оборудвани с подвижна амбулатория и лаборатория, с целия пакет медикаменти, инструментариум. Те ще пътуват до фермите в страната. "Досега не сме имали звено по спешна помощ, така че за нас ще бъде истинско предизвикателство да изградим такова", признава доц. Ярков.

Кадровата основа Основната ни цел със създаването на Университетска ветеринарна болница е тя да помага да отличната практическа подготовка на нашите студенти и специализанти, казва доц. Добри Ярков. Тук ще се използват всички модерни форми на обучение.

Тракийският университет ще стартира и проект за теле ветеринарна медицина. Той ще даде възможност на преподавателите дистанционно да консултират лекарите, работещи на място в подвижните лаборатории. Така във всеки един момент професорът ще може да помага в поставянето на правилна диагноза, да консултира лекарите и специализантите по места.

Коментари към новината

Още новини от Образование