Новини от област Стара Загора и България

Ротари клуб "Стара Загора - Берое" започва кампания срещу полиомиелита

Ротари клуб Стара Загора - Берое започва кампания срещу полиомиелита
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Д-р Генка Пейчева е президент на Ротари клуб "Стара Загора - Берое", лекар инфекционист и председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Стара Загора. Разговаряме с д-р Пейчева по повод старта на поредната благотворителна инициатива на Ротари клуб "Стара Загора - Берое", насочена в подкрепа на една от основните мисии на ротарианското движение по целия свят - изкореняването на болестта полиомиелит, известна като детски паралич.

Д-р Генка Пейчева- Д-р Пейчева, знаем че борбата за изкореняване на полиомиелита е основна кауза за „Ротари“ в световен мащаб. Приоритет ли е тя и в работата на вашата организация?
- Тази кауза е основна за световната организация още от 1985 година. Това ще бъде наша кауза, докато не видим целия свят напълно свободен от коварното заболяване детски паралич. Сега 98% от света се е простил с полиомиелита. Остават някои страни като Афганистан, Пакистан и Нигерия. Ние, ротарианците, сме много горди с това, което сме постигнали през годините. Както знаете, България е сред отличниците в борбата срещу полиомиелита. При нас отдавна той не съществува.

- Как ще отбележи тази година „Ротари клуб Стара Загора Берое“ световния ден за борба с полиомиелита?
- Предвидили сме две основни събития. Едното е участието на клуба в откриването на оперния сезон в Старозагорската опера, което ще се състои на 6 ноември. Целта ни е по време на откриването да популяризираме идеята на „Ротари“ за приключване на заболяването полиомиелит в световен мащаб. Затова е изключително важно да кажем на хората какво се прави в тази връзка.
Съвместно с нашия приятел и член на клуба – директорът на Държавна опера Стара Загора, Огнян Драганов, ще открием премиерата на спектакъла „Отело“. В залата ще поставим кутия за набиране на средства в подкрепа на каузата, така че да може хората, които желаят да се включат в за изкореняване на това коварно заболяване в световен мащаб, да го направят. Като председател на клуба и лекар инфекционист ще изнеса на 27 октомври на приятелите от „Ротари Стара Загора Берое“ лекция, в която ще ги запозная по-обширно със заболяването и с дейността на фондация „Ротари повече“. Това е фондацията, която ни отличава като хуманитарна организация. Тя е организирала дейността си на базата на средствата, събрани от ротарианци и от всички желаещи хора да дарят за каузата.

- Кои са основните инициативи пред „Ротари Стара Загора Берое“ до края на годината?
- Още на Димитровден ще отворим социалната кухня към православния храм в кв. „Зора“. На този ден ще направим курбан и ще нахраним около 250 души в града. Поставили сме си задача да облагороидим и пространството около музей „Неолитни жилища“. За изпълнението ѝ ще получим съдействие от община Стара Загора.
Ще помогнем също на нашите приятели в Чирпан да стартират нов клуб „Ротари“. Съвместно с „Ротари Стара Загора“ ще изработим указателни табели за ротари клубовете на входа на града. Както знаете, ние сме хуманитарна организация, в която членуват най-добрите в професията. В момента в клуб „Ротари Стара Загора - Берое“ членуват 39 ротарианци.

- Тази година се оформя като година на инфекционистите в световен мащаб. Върху вас, като специалисти, пада цялата отговорност за запазването на човешките животи по време на пандемия. Кои са основните проблеми?
- Нашата специалност не беше атрактивна до момента на пандемията. След всичко, което се случи обаче си мисля, че младите хора биха се замислили, когато избират специалност. Бих искала държавата ни да ни обърне внимание върху тези лекарски специалности, които бяха оставени на заден план – вирусология, имунология, микробиология. Истински се надявам, че след пандемията ще събудим интереса на младите лекари към тях.

- През последните месеци заразените от К-19 се увеличават лавинообразно. Прави ли някаква грешка държавата ни във връзка с мерките и контрола?
- За мен основната и генерална причина да се увеличава заболеваемостта е, че българите след първончалния страх и стрес, изведнъж предприеха обратното поведение и станаха безотговорни. Ако ние се научим да носим маски на закрито, да си мием ръцете, да не се събираме с хора, за които нямаме информация за здравословното състояние, болестта ще приключи. Няма нужда от КПП-та и спиране на икономика, имаме нужда само от повече съзнание. Хората нямат необходимото съзнание. Все още в кабинета ме питат има ли я тази болест, което е абсурдно.

- Вашата прогноза за развитието на пандемията през тази и следващата година? Ще се справи ли човечеството с нея?
- Смятам, че човечеството ще се справи още през лятото на 2021 година. Тогава коронавирусът ще бъде в много по-различен вид. Надявам се дотогава да излезе и ваксина. Тази зима обаче ще ни бъде трудна по една причина – предстои и грип. Съществува опасността човек да се зарази едновременно от грип и коронавирус. Съветвам хората, които са рискови, да си сложат противогрипни ваксини. Така ще се предпазят поне от инфектиране с грип.

Коментари към новината

Още новини от Общество