Новини от област Стара Загора и България

Проф. д-р Йовчев: Бележим антирекорд по случаи на К-19 в област Стара Загора

Проф. д-р Йовчев: Бележим антирекорд по случаи на К-19 в област Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Област Стара Загора бележи първи антирекорд от 3 седмици по брой на установените нови случаи на коронавирус. За последните 24 часа те са 53. От тях 40 са в град Стара Загора, 5 случая са в град Раднево, по 2 са в Казанлък и Чирпан и по 1 в селата Чертаново, Трънково и Ветрен. Това съобщи в интервю за БНР Радио „Стара Загора“ директорът на УМБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович“, проф. д-р Йовчо Йовчев.

За болнично лечение в университетска болница в момента са настанени 44 пациенти с коронавирус. От тях в Клиниката по инфекциозни болести са 18, а в новоразкрития ковид сектор към пневмологично отделение са 14. В реанимация се намират 7 пациенти. Рано тази сутрин е починал един пациент на 73 години.
Броят на изписаните пациенти към вчерашния ден е 3. От тях най-възрастният е на 81 години, а най-младия е на 36.

„Все още не сме достигнали дори 50% от капацитета на Инфекциозна клиника, където дейността е разпределена в 2 лъча – единият е за пациенти с доказана вирусна инфекция и протичане на заболяването без някакви съществени отклонения от показателите. Втория лъч е за пациенти с тежки пневмонии, които се настаняват в клинаката по пневмология“, посочи проф. Йовчев. Броят на леглата в Инфекциозна клиника е 50, а Клиниката по пулмология разполага с 24 легла.

По информация на РЗИ-Стара Загора през последното денонощие са установени трима учители с коронавирус. Единият е преподавател на ученици от 3-ти клас в Основно училище „Кирил Христов“ в Стара Загора, вторият е преподавател на ученици от 4-ти клас в Основно училище „Св. Никола“ в Стара Загора, а третият е преподавател на 1-ви клас в Основно училище в село Ветрен.

С коронавирус е установен ученик от 12-и клас в Езикова гимназия „Ромен Ролан“ и треньор в Спортно училище „Тодор Каблешков“ в Стара Загора. Паралелките са поставени под карантина, както и пътувалите в един автомобил с треньора.

Заразените учители и ученици са в добро състояние и се лекуват в домашни условия. На всички помещения в учебните заведения е извършена крайна дезинфекция.
От 15 септември до момента в област Стара Загора с COVID-19 са диагностицирани 33 ученици и 19 преподаватели от 22 училища в Стара Загора, Казанлък, Раднево, с. Ветрен, с. Оризово и с. Гранит, допълват от РЗИ – Стара Загора.

Проф. Йовчо Йовчев и началникът на РЗИ – Стара Загора д-р Станимир Станков призоваха гражданите да спазват стриктно противоепидемичните мерки като използват максимално личните предпазни средства и не изпращат на училище деца с респираторни заболявания или симптоми.

Коментари към новината

Още новини от Здраве