Новини от област Стара Загора и България

Над 10 обществени сгради в Стара Загора с отличие за достъпна среда за хора с увреждания

Над 10 обществени сгради в Стара Загора с отличие за достъпна среда за хора с увреждания
Divident.€U Divident.€U

Плакет за цялостен принос в осигуряването на достъпна архитектурна среда получи днес Община Стара Загора. Призът е в резултат на обследване на различни обекти от Комисията за защита от дискриминация в безсрочната кампания „Достъпна България“.

Наградата получиха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

Ана Джумалиева, председател на Комисията, връчи сертификати за изградена достъпна архитектурна среда за хора с увреждания на образователни и културни институти в Стара Загора: Регионален исторически музей, Музей на религиите, Музей „Градски бит“, Музей “Неолитни жилища“ и Държавна опера Стара Загора. Бяха отличени още Девето основно училище „Веселин Ханчев“, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, 11-то основно училище „Николай Лилиев“, ППМГ „Гео Милев“, Средно училище „Иван Вазов“. Всички техни представители заявиха, че успехът им е дело на съвместната работа с Община Стара Загора.

Общинската спортна зала „Иван Вазов“ и общинският Културен център „Стара Загора“ също получиха сертификати. Отличените получават и специални стикери за отличени обекти от Комисията.

„При нас всичко се прави с взаимност. Припомням, че Стара Загора е градът с най-много социални услуги в страната, чрез които не се дискриминират хората в неравностойно положение“, каза зам.-кмет Сотирова.

На срещата бе представена и проект: „Национална стратегия за противодействие на дискриминацията – дискриминация на пазара на труда“, разработен съвместно с Министерството на труда и социалната политика, финансиран по програма „Развитие на човешките ресурси, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Целите на проекта са вързани с осигуряване на равни права, равни възможности и недискриминация на всички български граждани за пълноправно участие в пазара на труда. Ще бъде създаден и Национален междуинституционален механизъм за противодействие на дискриминацията на пазара на труда.

Коментари към новината

Още новини от Общество