Новини от област Стара Загора и България

23-ма с коронавирус се лекуват в Клиниката по заразни болести в Стара Загора

23-ма с коронавирус се лекуват в Клиниката по заразни болести в Стара Загора

Ученик с коронавирус е на кислородна терапия в ковид отделението на УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович"

Ученик от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора, за които преди дни съобщихме, че е диагностициран с коронавирус, е настанен в Клиниката по анестезиология и реанимация в УМБАЛ „Проф. д-р Ст.Киркович“. Ученикът продължава да бъде с кислородна маска, но тази сутрин е бил без температура, оплакванията му отзвучават и се надяваме да бъде поредният изписан оздравял след лечение за новия коронавирус, каза в ефира на БНР Радио Стара Загора директорът на университетската болница проф. д-р Йовчо Йовчев.

Общо 23-ма пациенти са настанени в момента в ковид отделението на Клиниката по инфекциозни болести на държавната болница в Стара Загора. От миналата седмица там се лекуват 17 пациенти, а вчера са били настанени още шестима.

В Клиниката по анестезиология и реанимация в момента се лекуват 4-ма пациенти. Един от тях снощи е починал. Той е бил интубиран повече от 20 дни, на възраст над 65 години, с придружаващи заболявания диабет, мозъчно-съдова болест и сърдечни заболявания. С него починалите в Старозагорска област с коронавирус от началото на пандемията са около 30. От останалите трима пациенти в клиниката още един е интубиран, а двама са с кислородни маски.

19-те нови случая на коронавирус в Старозагорска област, оповестени днес в Единния информационен портал, са в задоволително състояние и са насочени за домашно лечение.

Тревожна е тенденцията, че броят на хоспитализираните се увеличава, посочи проф. Йовчев. Някои от поставените под карантина контактни лица, които не са изследвани за Covid-19, започват да развиват клиника с температура, кашлица, усложнения в областта на белия дроб и отпадналост. Рентгенологичните данни често установяват пневмония в различна фаза на развитие, което е притеснително, посочи проф. Йовчев.

Той подчерта, че всяко протичане на вирусната инфекция е индивидуално. При пациентите с придружаващи заболявания и по-голям вирусен товар симптомите се развиват средно на 5-6 дни. Според количеството вируси, с които пациентът се е срещнал, може да се проявят симптоми само с лека температура и лека кашлица, като останат на домашно лечение с антибиотици и други лекарства.

Средната възраст на хоспитализираните в старозагорското ковид отделение е над 54 години. По-лесто се хоспитализират лица над 55-годишна възраст.

Коментари към новината

Още новини от Здраве