Последният оцелял в света джип „Феномен Гранит” спечели Купата на кмета в Стара Загора

Последният оцелял в света джип  Феномен Гранит” спечели Купата на кмета в Стара Загора

За 17-ти път в навечерието на Деня на Стара Загора се събраха класически автомобили и мотори от различни марки и мощности на атрактивно ретроизложение. Общо 312 возила от миналия век предизвикваха любопитство и възхищение сред посетителите на ретропарада в парк „Артилерийски”, което е своебразен рекорд в досегашната история. За сравнение, миналата година участниците са били 176.

Хиляди млади и стари старозагорци обикаляха уникалните автомобили и се наслаждаваха на екстрите им. По-малките пък питаха на такива коли ли са се возили татковците им.

„Радвам се, че виждам толкова много участници и толкова много гости. Пожелавам на всички посетители да се насладят на невероятната атмосфера тук”, каза Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Тя връчи Купата на кмета на Найден Марков от Пловдив, собственик на военен джип „Феномен Гранит”, произведен през 1936 г. Той е и единственият запазен в света от тази серия.

Публиката даде своите предпочитания за автомобил „Шевролет Корвет”, 1977 г., собственост на Пламен Иванов.

Купата на организаторите спечели автомобил „Порше 912” от 1967 г., собственост на Ангел Желев от Варна.

Бяха раздадени още много купи и награди на участниците във вече емблематичното за старозагорци  събитие .

От 16.30 часа стартира парадна обиколка на ретро автомобилите по улиците на Стара Загора.

Организаторите припомниха, че за участие се допускат всички МПС, които отговарят на няколко основни критерия. Те трябва да са не на по-малко от 30 години, да бъдат в оригинално техническо състояние, както и да не се използват за ежедневна употреба от собствениците им – ограничение за марки и брой няма. Всички автомобили са пристигнали на собствен ход до Стара Загора.

Парадът се организира от Старозагорски автомобилен клуб „Ретро“ с подкрепата на Община Стара Загора и е част от проявите по повод Празника на града – 5 октомври.

Текст: Росица Въльовска

Снимки: Жейна Желева

Коментари към новината

Още новини от Забавно