Новини от област Стара Загора и България

Царица Августиада поведе дефилето на старозагорския винен фестивал

20140 26/09/2020 12:00 Туризъм Винен туризъм
Царица Августиада поведе дефилето на старозагорския винен фестивал
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Посетителите на изложението могат да гласуват за "Най-добро вино" до утре до утре следобед

Откриването на деветия Фестивал на виното и културното наследство "Августиада" стартира днес с дефиле, водено от избраната снощи Царица Августиада 2020 – 17-годишната Жанита Христова. Момичето беше избрано за престижната титла в оспорвана надпревара с още 14 претендентки за титлата късно снощи в залата на Държавна опера Стара Загора.

Подгласнички на Царица Августиада станаха Доника Желязкова (2 място) и Преслава Дончева (3 място). Стиляна Въргова получи наградата на публиката. Жанита Христова спечели и отличието на Ивет Фешън, а призът на Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите беше присъден на Валентина Вапцарова.

"При избора на Царица Августиада се ръководихме не само от външната красота, но и от интелекта, умението за общуване, чара и поведението на кандидатките", каза Галина Нифору, един от организаторите на винения фестивал в Стара Загора.

За пръв път тази година, заради епидемичните мерки, изложението се организира на открито на Античната улица в центъра на града. И това издание е съпроводено с разнообразна културна програма с участието на Държавна опера Стара Загора и други музикални състави. Организатори на Фестивала са Търговско-промишлена палата - Стара Загора и консултантската компания "OINORAMA Wine Consulting & Business Solutions", в партньорство с Община Стара Загора и помощта на още десетки фирми и организации.

Над 30 елитни винарни от страната участват в изложението. Представени са производители и дистрибутори на храни, които предлагат интересни и нови кулинарни продукти. За пръв път тази година фестивалът показва и действащи занаяти.

Всяка година се увеличава международното участие в "Августиада", като тази година Франция има впечатляващо присъствие. Силен акцент имат и винарските изби от балканските страни.

„Радвам се, че отново съм тук, на този знаков за Стара Загора фестивал. Пожелавам на участниците да покажат най-доброто от селекцията си и да намерят добри партньори.

""Августиада 2020 предлага нов облик, заради пандемията, но може би така фестивалът ще намери най-естественото си място и възможност да се развие в по-големи мащаби“, каза Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

На официалното откриване присъстваха още зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева, зам.-кметът по образованието Ваня Сотирова, областният управител на Стара Загора Гергана Микова и заместникът й Красимир Червилов. Сред тях са официални лица от Франция, която е тазгодишната страна международен партньор: френският посланик Флоранс Робин, председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе и др.

„За мен е чест, че Франция е избрана за международен партньор на това прекрасно събитие. Заради ограниченията тук не успяха да пристигнат наши изложители. Но аз ще стана посланик на Августиада пред френските лозари и винари“, каза Нейно превъзходителство Флоранс Робин.

Фeстивалът е форма да се стимулира туризма и да се популяризира винената и кулинарната култура. Посетителите на изложението могат да дегустират вината на изложителите и да гласуват за тях според своите предпочитания. Утре вината, получили най-много гласове, ще бъдат отличени със Знака на Августиада - образ на монета от римско време с изображение на император Каракала.

 

Коментари към новината

Още новини от Туризъм