Новини от област Стара Загора и България

Енологът Галина Нифору: Сушавата година ще даде по-малко грозде, но по-качествено

16437 24/09/2020 18:52 Туризъм Винен туризъм
Енологът Галина Нифору: Сушавата година ще даде по-малко грозде, но по-качествено
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ден преди старта на Фестивала на виното и културното наследство "Августиада 2020" разговаряме с основателя и мениджър на консултантската компания за винени изби Oinorama – известният енолог Галина Нифору. Тя работи усилено за популяризирането на българските вина на международните пазари и е един от създателите на Балканския винен конкурс - BIWC и настоящ негов директор. Галина Нифору завършва „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ в УХТ Пловдив, след което специализира Wine Marketing & Management MBA в INSEEC, Бордо, Франция. Като енолог участва в дегустационни комисии за различни конкурси в България и чужбина. Автор е на статии, свързани с виното и винения бизнес.

Виж също: От утре - „Августиада“ превръща Стара Загора във винена столица на България

- Госпожо Нифору, какви вина ще имаме възможност да опитаме тази година на Августиада?
- Посетителите ще имат възможност да опитат десетки вина от цяла България, но сигурно за всички ще бъдат особено интересни две вина на плодова основа, американски фън уайн. Ще опитат също вино с кокос, различни видове нискоалкохолни вина, които са хит в САЩ. Те ще бъдат придружени с интересни храни, които се съчетават с тях по подходящ начин. Участват 20 български изби, като три от тях са съвсем нови на винения пазар и също, убедена съм, ще привлекат вниманието на посетителите.

- Какви са новите тенденциите при българските вина?
- Световните тенденции се следват и у нас. Предпочитат се вина с възможно най-малка намеса от човека. Отлежаването в бъчва трябва да е много умерено, за да се подчертае плодовия, истински характер на виното. Който успее да постигне това, се радва на големи успехи, защото виното е много по-пивко, усещаш качествата на всеки един отделен сорт.
Започнаха да се правят много натурални вина. Ще представим също оранжево вино – на практика това е бяло вино, създадено чрез технология на червено. При него ферментацията се извършва заедно с ципата на гроздовото зърно.

- Какво вино се търси на българския пазар в момента?
- С корона кризата хората преминаха на консумация на по-евтини вина. Да се надяваме, че няма отново да се затворят заведенията. Нашият бранш беше един от най-потърпевшите от пандемията. Фалираха няколко винарски изби. Много гроздопроизводители също няма да се справят с кризата. Министерство на земеделието въведе много мерки, едната от които за зелена резитба, тоест дават се пари да се изреже гроздето, да не се произведе до края. Друга мярка е за съхранение на вино в резервоарите за известен период от време. Според мен, ресорното министерство приложи адекватни мерки за справяне с кризата. Въпросът е да се възстанови пазара и експорта. Факт е обаче, че в целият свят има едно забавяне на това възстановяване.

- Какво обединява балканските вина?
- Във всяка една страна на Балканите има осезаем ренесанс на качеството. Започнахме Балканския винен конкурс в началото с 60 изби. Тази година броят им стигна 230. Това, което наблюдаваме през годините, е подобряване на качеството, както и връщане и подсилване на местните сортове. Това е правилният път за развитие на бранша. За 3-4 години направихме трофеи – най-добро вино от местен сорт, тоест искаме да подчертаем сортовото си богатство. Няма регион, който да има повече местни сортове от Балканския регион. Тази година за първи път започнахме ротация, направихме конкурса в Сърбия. Догодина домакин ще бъде Северна Македония и Скопие. Конкурсът се превръща в един от най-желаните за журиране. Специалистите искат да усетят магията на балканското вино, характерите на хората, които живеят тук.

- Каква реколта от грозде очаквате тази година?
- Сушавата година ще доведе до 30% по-ниска реколта от грозде, такива са очакванията ни. Но качеството на гроздето ще бъде високо. При нас това не е толкова лошо, защото на практика има вино, изостанало от миналогодишните реколти. Затова пък тазгодишното вино ще бъде с по-високо качество.
- Какво Ви дава фестивала „Августиада“ лично на Вас като организатор и вдъхновител?
- Много обичам да се връщам в родния си град, харесва ми да предавам винената култура на повече хора. Обществеността на Стара Загора трябва да приеме този фестивал като подарък и жест от страна на организаторите и всички партньори.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм