Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора се обедини в каузата – да отвори отново своя Планетариум

Стара Загора се обедини в каузата – да отвори отново своя Планетариум
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Кметът Живко Тодоров посвети личния си празник на благотворителната идея за нов звезден проектор

Стара Загора е на път отново да има звездното небе на своя Планетариум. Това стана ясно от снощната дарителска кампания в Стара Загора, организирана от кмета Живко Тодоров на връх рождения му ден – 21 септември, която събра в парк "Артилерийски" граждани, представители на бизнеса, интелектуалци и съмишленици.

Кметът превръща личния си празник в благотворителна инициатива за втори път, като кани гостите на рождения си ден вместо подаръци и цветя да дарят пари в подкрепа на конкретна кауза.Така миналата година инициативата му събра значителна сума пари в подкрепа на лечението на болна старозагорка.

Сега идеята на Живко Тодоров е чрез дарения да се съберат липсващите средства за закупуване на нов звезден проектор за Планетариума на Стара Загора. Старият проектор беше унищожен при пожар в астрономическото училище през 1994 г. През годините са правени няколко опита апаратурата да бъде закупена, но все неуспешно, каза за "Дивидент Стара Загора" директорът на Планетариума, Алексей Стоев. За да отвори врати Планетариумът догодина, са необходими още около 40 000 лева, поясни той.

През следващата 2021 година Старозагорската обсерватория ще отбележи 60–годишен юбилей. Ръководството на Астрономическа обсерватория "Юрий Гагарин" изказа огромната си благодарност на кмета Живко Тодоров за избраната кауза.

Дошлите на снощното благотворително събитие дариха средства, като пускаха даренията си в специално поставени за целта кутии. Граждани и фирми са направили и банкови преводи по обявената дарителска сметка на СНЦ Клуб на любителите астрономи ГЕММА.

Около 220 000 лева ще струва звездния проектор заедно с възстановяването на купола. Обсерваторията кандидатства пред Министерство на образованието със собствен проект, като използва проектната линия за модернизиране на планетариумите. Така по проекта са набавени 150 000 лева. Лайънс клуб в Стара Загора и Обществения дарителски фонд също направиха няколко кампании, от които събраха за общата цел 20 000 лева. Така средствата за звезден проектор в голямата си част са осигурени. „Необходими са още 30- 40 000 лева, за да набавим липсващите средства“, каза снощи Стоев.

До края на седмицата ще стане ясно точко колко средства са събрани от дарителската кампания в брой и по банков път.

Старозагорската обсерватория е първата по рода си в България – публична, ориентирана към хората. Тук е бил монтиран първия в страната модерен проектор Карл Цайс още през далечната 1977 година. Сега Стара Загора отново е на крачка да има своя Планетариум, който разкрива тайните на Космоса пред любознателните ученици и граждани на Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Общество